Egy friss tanulmány szerint (Science Daily, 2011. április 19.) a gyulladások elősegítik a rákos folyamatok kialakulását. A krónikus gyulladások (lehet ez akár egy krónikus bélgyulladás) jelentősen növelik a rákos betegségek kialakulásának valószínűségét.

Kutatók azt vették észre, hogy a gyulladások elősegítik a microRNA-155 (miR-155) nevű molekula szintjének növekedését. Mindez azt eredményezi, hogy nagymértékben csökken azon fehérjék szintje, melyek a DNS kijavításáért felelősek, ennek következtében pedig nő a spontán gén mutációk előfordulása, ami akár rákos daganat kialakuláshoz is vezethet.

A tanulmány tehát molekuláris szinten is alátámasztotta azt a korábbi feltételezést, illetve tapasztalatot, hogy a krónikus gyulladások elősegítik a rák kialakulását.

{$up_uri}Piros-Medicina/mir155.pngA miR-155 hatással van a vérsejtek kifejlődésére, az immunválasz mértékére és az autoimmun folyamatokra. A molekula magas szintje olyan betegségek kifejlődésével van kapcsolatban, mint a leukémia, mell-, tüdő-, és emésztőrendszeri rákos betegségek.

Ha a miR-155 szintje abnormálisan magassá válik, a kóros mutációk előfordulása többszörösére nőhet.

A WEE1 gén szerepe az, hogy megállítsa a sejtosztódást, amikor hibás másolás történik, időt adva ezzel a DNS helyreállítására. A miR-155 magas szintje alacsony WEE1 szintet eredményez, így a sejtosztódás a DNS károsodása után sem áll meg.

Egyes elméletek szerint a rák nem más, mint különböző kóros mutációk felhalmozódásának eredménye. Ha csökkenteni tudjuk a kóros mutációk számát, csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét. Ehhez azonban meg kell szüntetnünk a szervezetünkben esetlegesen dúló krónikus gyulladásokat.

Hogyan lehetséges ez?


Mai tudásunk szerint sok-sok zöldséggel, gyümölccsel, lúgosítással, omega zsírsavakkal, d3-vitaminnal.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!