A schisandra chinensis egy erdei kúszónövény, mely Észak, Észak-Kelet Kínában honos, de Oroszországban és Koreában is megtalálható. A schisandra növény magassága akár a 7,5 métert is elérheti, jellegzetes rózsaszín virága megkülönbözteti a legtöbb erdei növénytől. A schisandra gyümölcs az ősz során érik be piros bogyó formájában.

A schisandra gyümölcs érdekessége, hogy 5 íz érződik benne: édes, fanyar, keserű, sós, csípős. A schisandra kínai neve „Wu Wei Zi”, ami 5 ízű gyógynövényt jelent. A schisandra gyümölcs a biológiailag aktív összetevők széles skáláját tartalmazza:

- savakat
- C és E vitamint
- fitoszterolokat
- fitoösztrogéneket
- antioxidánsokat
- illóolajokat

A schisandra gyümölcs 30 különböző fitoösztrogént tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek ösztrogén-szerű tulajdonságokkal rendelkeznek, májvédő és májregeneráló tulajdonságokkal bírnak. Állatkísérletek bizonyították, hogy a magas fitoösztrogén tartalmú schisandra chinensis képes megvédeni a májsejteket olyan toxikus vegyületektől, mint az aflatoxin vagy a kadmium-klorid. Ez a májvédő hatás részben az antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. De csak részben, mivel pl. az E-vitaminnak (mely szintén egy erős antioxidáns) nincs ilyen májvédő hatása.
 

{$up_uri}MegaFood/Schisandra.jpg

 


A schisandra emellett adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, melynek segítségével hatásosan képes megküzdeni a gyulladásokkal, fertőzésekkel, valamint a mentális, fizikai és környezetből származó stressz hatásokkal. A schisandra egy természetes tonizáló növény, köhögés csillapító és tüdő tisztító hatással rendelkezik (megtisztítja a tüdőt a slejmtől).

A schisandra emellett javítja a légzésfunkciót, csökkenti a magas vérnyomást, tágítja az ereket, javítja a vérkeringés, a szívműködést, a látást, csökkenti a vércukorszintet. Szinte minden fontosabb szervünkre pozitív hatással van.

Az alternatív kínai medicina az alábbi területeken használja a schisandra növényt:

- fizikai kimerültség
- légzőszervi betegségek
- mentális problémák
- köhögés
- alacsony energiaszint
- szív-, és érrendszeri megbetegedés
- májbetegség
- alvási rendellenesség
- prosztatarák

Schisandra gyógynövény tartalmú készítményünk:


MegaFood Antioxidant

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!