Thomas A. Sellers PhD (Moffitt Cancer Center, Tampa) szerint a jó hír: valószínűleg nem leszünk rákosak, ha egészséges életmódot folytatunk. Pesszimista számítások szerint is a rákos daganatok kialakulása 70%-kal csökkenthető megfelelő életmóddal. Milyen tényezőkből áll ez az egészséges életmód?

1, Tisztítsuk meg a csapvizet

A víztisztító berendezések segítségével csökkenthető azon vegyületek jelenléte a csapvízben, melyek karcinogén (rákkeltő) tulajdonságokkal rendelkeznek. A legújabb tanulmányok szerint az otthon előállított szűrt víz biztonságosabb, mint a palackozott víz (forrás: Environmental Working Group). A különböző ásványvizek műanyag palackban történő tárolása nem megfelelő az egészség szempontjából.

2, Kerüljük a húsok grillezését

A húsok magas hőmérsékleten történő grillezése során rákkeltő anyagok keletkeznek, melyek bejutva szervezetünkbe, kóros folyamatokat indíthatnak el. Ha mégis grillezni szeretnénk, használjunk antioxidánsokban gazdag fűszereket: rozmaring, kakukkfű.

3, Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg tisztított vizet

A folyamatos folyadékbevitel csökkentheti a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét, felhígítja a vizeletben található rákkeltő vegyületeket, ezáltal hamarabb kiürülnek szervezetünkből. Az American Cancer Society szerint naponta legalább 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt.

4, Zöld ételek

A klorofillban (és ezáltal magnéziumban) gazdag saláták, zöld növények fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Fogyasszon zöld ételeket és italokat.

5, Nasi: mandula, dió, mogyoró.

A csonthéjasokban található szelén egy olyan antioxidáns vegyület, mely képes csökkenteni a tüdő-, és végbélrákban szenvedő betegeknél a halálozást (forrás: Dartmouth Medical School). Kutatók szerint a szelén nem csak védelmet nyújt a sejteknek a szabadgyökökkel szemben, hanem erősíti az immunrendszert is, ezáltal erőteljesebben tud fellépni a kóros sejtekkel szemben.

5, Rendszeres testmozgás

A rendszeres, nem megerőltető testmozgás akár 18%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását nőkben. A rendszeres testmozgás zsírégető hatású, és csökkenti az ösztrogén szintet.

6, Kerüljük a mobiltelefon használatát

Több kutatás is rámutatott, hogy a mobiltelefonok használata növeli az agy tumor kialakulásának valószínűségét. Éppen ezért ne használjuk hosszú beszélgetésekre a mobiltelefont és lehetőség szerint használjunk headsetet vagy kihangosítót, tartsuk távol fejünktől a készüléket.

7, Tiszta, természetes ételeket fogyasszunk

Csak olyan húst együnk, amely nem tartalmaz antibiotikumot és hozzáadott hormonokat, melyek rákos daganatok kialakulásához vezethetnek.

Gyümölcsökből, zöldségekből csak olyat vásároljunk, amik nem tartalmaznak permet anyagokat, és étkezés előtt jól mossuk meg. Legalább 40 olyan permetszer ismert, amely rákkeltő.

Természetes ételek, melyekkel küzdhetünk a rák ellen: sárgarépa, narancs, spenót, papaya, eper, málna, brokkoli, stb.

Akik nem szeretik a zöldségeket, azoknál értékes segítséget nyújthat a Super Greens vagy a Green Magma rendszeres fogyasztása is.

{$up_uri}dreamline.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!