Spanyol tudósok szerint naponta egy adag tonhal, vagy más jó minőségű hal fogyasztása jelentősen csökkentheti a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét.

Világszerte a húgyhólyagrák az egyik leggyakoribb rákféleség, évente több mint 350 000 főt diagnosztizálnak ezzel a súlyos betegséggel. A húgyhólyagrák előfordulási gyakorisága Spanyolországban és Olaszországban az egyik legmagasabb, de pl. Nagy Britanniában is a 7. leggyakoribb ráktípus.

A spanyol rákkutató csoport vezetője szerint kutatásuk azt mutatta, hogy főleg nők esetében a nagyobb mennyiségű szelén fogyasztás csökkentette a húgyhólyagrák előfordulási valószínűségét.

Az antioxidáns szelénről sokan korábban is azt gondolták, hogy védelmet nyújthat bizonyos ráktípusokkal szemben, mint pl. a tüdőrák.

{$up_uri}bladder.jpg


Milyen ételekben található nagyobb mennyiségű szelén?

- mogyoró
- gabonafélék
- hús
- hal
- tojás
- tonhal
- rák
- homár

Mely tényezők növelhetik a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét?

- dohányzás
- passzív dohányzás
- bizonyos vegyszerek
- életkor

Hét tanulmányból származó adatok alátámasztották, hogy a magasabb szelén szint a szervezetben csökkenti a húgyhólyagrák előfordulását, azonban a témában még további kutatások szükségesek.

Ne feledjük: Magyarországon a termőtalaj különösen szegény szelénben, ezért a nálunk termelt zöldségek is alacsony szeléntartalommal bírnak és ez igaz a húsfélékre is, mivel az állatok is hazai takarmányt esznek! Nálunk tehát a szelén pótlás különös jelentőséggel bír.

{$up_uri}megafoodgombabanner.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!