Számtalan elmélet létezik az alternatív rákgyógyítás témakörében, legnagyobb részüket azonban sajnos semmilyen evidencia nem támasztja alá. Az internet tele van azokkal a „csodaszerekkel”, melyekről forgalmazóik azt állítják, hogy a „rák ellenszerei”, de nem szabad bedőlni ezeknek a hamis állításoknak. Túlnyomó részük csak arra alkalmas, hogy pénzt csaljon ki egy olyan fogyasztói csoporttól, a rákbetegektől, akik nagyon sok mindent megtennének azért, hogy legyőzzék rettegett betegségüket.

Így, amikor azt olvassa, hogy „garantált gyógyulás a rákból”, „100%-os felépülés a rákbetegségből” vagy „mi ismerjük a rák ellenszerét” – ne dőljön be ezeknek az állításoknak! Természetesen jó érzés azt hinni, hogy valaki ismeri a „tutit” és pár 10 ezer forintért garantálja a gyógyulásunkat, azonban ezzel csak áltatjuk magunkat és eltereljük gondolatainkat a valódi tevékenységről, a küzdelemről.

Sajnos ma még nem ismerjük a rák valódi ellenszerét, ha egyáltalán szabad ilyen pongyolán fogalmaznom, hiszen a rák egy gyűjtő fogalom, ás az egyes betegségeket, ráktípusokat nem is lehet mindig egymással összehasonlítani. Ma már pl. létezik olyan rákbetegség, melynek gyógyulási esélye megfelelő készítmények, gyógyszerek alkalmazásával gyakorlatilag 100%, ez mégsem jelenti azt, hogy ismernénk minden rákbetegség gyógymódját.

Aki arra vár, hogy megjelenik majd egyszer egy olyan pirula, mely minden daganatos betegséget gyógyítani fog, valószínűleg csalódni fog. Az egyes készítmények értelemszerűen másként hatnak az egyes betegségekben és ez igaz az alternatív gyógymódokra is.

Amikor tehát valaki egy bizonyos terméket árul úgy cuzammen a rákbetegségek biztos gyógymódjaként, igen valószínű, hogy nem mond igazat.

Ettől függetlenül vannak eljárások, készítmények, gyógynövények, amik mögött erős evidenciák állnak és amelyek kiállták az évezredek próbáit.

Ezek a termékek nem a rák ellenszerei, azonban nagyban elősegíthetik a betegek gyógyulását és javíthatják fizikai, valamint mentális állapotukat. Sok olyan termék létezik, melyek in vitro (laboratóriumi) és in vivo körülmények között is pozitív eredményeket produkáltak.

És most kanyarodjunk is vissza a címben szereplő mondatra: szódabikarbóna a rák ellen.

A kérdést több oldalról is meg lehet közelíteni. Az egyik megközelítés szerint, mely dr. Tullio Simoncini római onkológus nevéhez fűződik, a rákos megbetegedések rendkívül legyengítik a szervezetet, melynek következtében elszaporodhatnak benne bizonyos gombák, pl. a candida albicans. dr. Tullio azt vette észre, hogy a daganatok belseje az esetek többségében fehér, vizsgálatai pedig azt mutatták, hogy ezt az elfehéredést ezek a gombák okozzák, amik elősegítik a betegség terjedését és gátolják az immunrendszer működését.

dr. Tullio maga sem tartja a szódabikarbonát a rák ellenszerének, azonban véleménye szerint fontos kiegészítője lehet a terápiának. dr. Tullio a rák legfontosabb okaként a gombákat jelöli meg, erről könyvet is írt: A rák egy gomba címmel.

Ezeket a mikroszkopikus gombákat azonban nem szabad összekeverni a nagyméretű gyógygombákkal, hiszen semmi közük nincs egymáshoz.

A másik megközelítés dr. Robert Young nevéhez fűződik, aki szintén jótékony hatást tulajdonít a szódabikarbónának, lúgosító hatása révén. dr. Robert Young szerint minden betegség, így a rák oka is az, hogy szervezetünk az évek során elsavasodik, a káros savak megbénítják a szervezet normális működését, öngyógyító mechanizmusait, így alakulhatnak ki olyan degeneratív elfajulások, mint a rák. dr. Young szerint, ha testünket folyamatosan savakkal bombázzuk, szervezetünknek egyre nagyobb energiát kell arra fordítania, hogy fenntartsa vérünk enyhén lúgos állapotát, s így nem jut energia más fontos feladatok ellátására, pl. az immunrendszer megfelelő működésére.

dr. Young szerint, ha sikerül visszaállítanunk a szerveztünk számára ideális környezetet, a szervezet öngyógyító mechanizmusai beindulnak, s így képesek lehetünk legyőzni a legrettegettebb betegségeket is. dr. Young szerint a lúgosítás azonban egy összetett folyamat, melynek csak egy része, töredéke a szódabikarbóna fogyasztása.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a szódabikarbóna alkalmazása önmagában nagyon kevés, de szóba jöhet, mint egyes terápiák kiegészítője.

A rákos betegek táplálkozásának fontos szerepe lehet a betegség lefolyása tekintetében, ezért pl. a lúgosító étkezés, melynek sok közös vonása van a mediterrán diétával, mindenképpen előnyös lehet.

Eddigi ismereteim, tapasztalataim összhangban vannak a tudományos publikációkkal, mely szerint a rákbetegek kiegészítő terápiáját leginkább a gyógygombákkal és flavonoidokkal érdemes folytatni. Ezek vonatkozásában ugyanis számos bíztató eredmény látott már napvilágot, amely arra enged következtetni, hogy használatuk kifejezetten jótékony lehet bizonyos daganatos betegségekben.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!