Korunk egyik legrettegettebb betegsége a hasnyálmirigy rák, melyben a betegek 80%-a a diagnózist követő egy évben meghal. Egy friss kutatás szerint azonban a szelénben és nikkelben gazdag táplálkozás jelentősen csökkentheti a szörnyű betegség kialakulásának esélyét. Úgy tűnik ugyanis, hogy a szelén és a nikkel bizonyos fokig védelmet nyújthat a hasnyálmirigy rákkal szemben.

A hasnyálmirigy rákot a legtöbb esetben már előrehaladott állapotban diagnosztizáljuk, amikor már megtörténik az áttétképződés. Éppen emiatt az 5 éves túlélés mindössze 5% körül van.

A kutatás résztvevői tanulmányuk során megfigyelték, hogy bizonyos elemek, mint pl. a szelén és a nikkel, képesek csökkenteni a hasnyálmirigyrák kockázatát, míg mások – pl. ólom, arzén, kadmium – megnövelik a rizikót.

A nikkel hatással van arra, hogy a szervezet mennyi vasat képes felvenni, melyről tudjuk, hogy fontos szerepet játszik a vörösvértest képződésben. Kiváló nikkelforrás a lencse, a zab, az aszparágusz, körte, borsó és a mogyoró. mushroomomlett.jpg

A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek és szövetek károsodásának megelőzésében.

Kiváló szelénforrás: kenyér, hal, hús, tojás, brazildió, gomba.

A kutatók vizsgálataik során – melyben 12 elem mennyiségét nézték a körmökben - megállapították, hogy a legmagasabb arzén és kadmium szinttel rendelkező csoportban hatszorosa volt a hasnyálmirigyrák előfordulása.

A legmagasabb nikkel és szelén szinttel rendelkező csoportban 33-95%-kal csökkent a hasnyálmirigyrák rizikója.

Kadmiumot a dohány tartalmaz, nem véletlen, hogy a dohányzást már korábban is egyértelmű kapcsolatba hozták a hasnyálmirigyrákkal. A betegség kialakulásának kb. 30%-áért felelős a dohányzás.

Magyarországon ma kb. 1,5 millió ember iszik naponta magas arzén tartalmú vizet. Mielőtt az EU-hoz csatlakoztunk, az ivóvíz megengedett arzén tartalma 50 mikrogramm/liter volt, de ezt az unió elfogadhatatlanul magasnak tartja és a határt 10 mikrogramm/literben határozta meg.

Prokisch József véleménye szerint ezeknek az embereknek a fél százaléka fog a magas arzén tartalmú víz fogyasztása miatt megbetegedni (láthatjuk a fenti cikkben, hogy a hasnyálmirigy rák gyakorisága hatszorosára növekedett a magas arzén szintek miatt!).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!