Ez eddig úgy hangzik, mint egy szokványos piacon használatos „ajánlás”, pedig ennek minden szava igaz. A tőzegáfonya, ha már nem friss, hanem kissé fonnyadt, összeszáradt, akkor mindig megfertőződik a Monilia Megalospora gombával.

Ez a gomba hányást, szédülést, pupilla tágulatot, kábítószerhez hasonló izgalmi állapotot okoz, tehát emberi fogyasztásra nem alkalmas. A friss, lédús termések viszont mindig mentesek a gombafertőzéstől. A növény rendkívül sok gyümölcssavat tartalmaz, ezért ha az a cél, hogy a vizeletet savanyítsuk, - ezáltal a húgyúti fertőzések zöme gyorsan, antibiotikumok hozzáadása nélkül meggyógyul -, akkor ideális választás a tőzegáfonya kapszula, mely 700 mg kivonatot tartalmaz kapszulánként. Az ajánlott dózisa 1400 mg/nap.

{$up_uri}cranberry.jpg


A prosztatafertőzésekben is hatásos, még a súlyos, antibiotikummal kezelt esetekben is. Ilyenkor a betegség időtartama lerövidül, gyorsabban gyógyul. Vitaminokban nagyon gazdag és nagyon jól kombinálható tökmagolajjal is, ha valaki krónikus prosztata bántalmakban szenved. Antocianidin tartalma is jelentős, ami anti-tumor hatást valószínűsít, miközben az ép sejteket egyáltalán nem károsítja.

Cukortartalma minimális, nyersen fogyasztva nagyon savanyú, ezért gyakran más gyümölccsel keverik, vagy erősen hígítják. A kapszulázott forma ezektől a kellemetlen íz hatásoktól megóv. Ha a gyümölcsöt kipréselik és megcukrozzák, bort lehet belőle készíteni. Az ókori germán törzseknek ez volt a vörösbora. Nem vért ittak tehát, amint azt tévesen Julius Caesar katonái feltételezték (akkoriban vörösbor termelés az Alpoktól északra nem volt). Bizony a „vérszomjas” germán törzsek mítosza ebből táplálkozott.

Ezt az áfonya féleséget az elárasztásos módszer segítségével, nagyüzemi módon lehet termelni. A 27%-os áfonya ital, ami oly népszerű Amerikában (és lassan nálunk is) szintén tőzegáfonyából készül.

A „Nagy” vörösborban is vannak pro-antocianidinek, de meg sem közelítik ebből a szempontból a tőzegáfonyát. A gyógyászatban és a népi gyógyászatban méltatlanul elfeledett gyümölcs előtt a legfényesebb jövő áll a kutatók szerint.

Tőzegáfonya kapszula: http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00053_Cranberry_Concentrate

{$up_uri}Cranberry-Concentratum-260jpg.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!