A kemoterápia a rosszindulatú betegségek többségében ma még nem nélkülözhető, de már megérkeztek azok az új, biológiai készítmények, melyek sokkal hatékonyabbak sok vonatkozásban, a betegek általános állapotát nem rombolják le, nem hullik ki a hajuk, életük hossza és minősége jelentős mértékben megnövekszik, kedvező esetben véglegesen is meggyógyul az eddig csak kezelhető, de nem gyógyítható betegség.

Nézzük meg sorban ezeket a készítményeket. 

1, Monoklonális antitestek, amik leginkább a B sejtes, malignus limfómákban eredményesek:

Rituximab (MabThera), első generációs, Ofatumumab (Arzerra), második generációs CD 20 ellenes antitestek. Az Avastin és az Erbitux szinte már réginek számít (VGFR és EGFR receptor gátló monoklonális antitestek), a HER2 receptor gátlók (Herceptin), antiösztrogén terápia, főleg HER2 negatív metasztatikus emlőtumorokban, pl. Goszerelin. 

A monoklonalis antitestek tovább fejlesztett változatai izotóphoz vannak kötve, így szinte szelektív módon képesek az érintett sejteket elpusztítani: Zevalin (Ibritumomab) + Yttrium 90 radióizotóp komplex, CD2O-as receptor specifikus, CD22 receptor ellenes antitestek (Epratuzumab) és a CD52 ellenes antitestek: Alemtuzumab (MAB Campath).

2, TKR (tirozin-kináz jelátviteli útvonal gátlók)

Gleevec, Sutent, Sprycel, Tasygna. A korábban 5 éven belül biztos halált okozó krónikus myeloid leukémia esetében a beteg, amíg folyamatosan szedi tünetmentes és a túlélése eléri a nem beteg emberek várható élettartamát az esetek több min 85%-ában.

3, Proteoszóma gátlók: 

a beteg sejt nem képes  saját felesleges fehérjéit lebontani, ezáltal elpusztul, Velcade (bortezomib). Avram Herschko professzor 2004-es Nobel díjas felfedezése nyitotta meg ezt az utat (Makón született, ma Izraelben professzor).

4, Epigenetikai modulátorok. 

Nem az örökítő anyagot, hanem azoknak a fehérjéknek a működését szabályozzák, amik révén a DNS-ben lévő információ kifejeződhet. Vorinostat, Parabinostat, Lenalidomid, de ide kell sorolni a régóta ismert talidomidot (Contergan) - az ötvenes évek altatóját, ami terhesekben ajánlott volt, és ennek következtében születtek meg a „Contergan babyk”- nem volt kezük vagy lábuk, ill. csak végtag csökevényeik voltak. Most azonban a daganatos betegségek terápiájában hasznosnak bizonyul (persze nem terhesekben).

5, JAK2, Janus arcú kináz gátlók. Ruxolitinib, myelofibrózisban

Ezen gyógyszerek listája koránt sem teljes, szinte hetente bővül és nyújt reményt, hosszabb életet a rászorult betegeknek. Hátrányuk a magas áruk, de a „legfőbb érték az ember”! Élete pedig mindenkinek csak egy van. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!