Az új típusú gyógyító eljárások képesek jelentősen növelni a túlélést mellrák, vastagbélrák és Non-Hodkin limfómák esetén. Komolyabb előrelépés azonban nem tapasztalható a tüdőrák, a rosszindulatú agydaganatok és a hasnyálmirigyrák vonatkozásában.

Egy friss statisztikai felmérés szerint az elmúlt 40 év jelentős eredményeket hozott több rákos megbetegedés kezelésében. 11 ráktípus esetén 5 évnél magasabb a várható túlélés, míg 9 ráktípusban ez a szám alacsonyabb, mint 3 év.

Az elmúlt 40 évben a mellrák túlélési esélye duplájára nőtt, de a legnagyobb előrelépés a vastagbélrákok esetén tapasztalható, itt ugyanis 17-szeresére nőtt a túlélési idő mediánjamikroszkóp. A mediánt úgy kapjuk meg, hogy nagyság szerint sorba állítjuk az adatokat (ebben az esetben a túlélési időket) és a középső értéket nevezzük mediánnak. A medián jól tükrözi az átlagot, de a szélső értékek iránt érzéketlen, tehát a mediánt nem befolyásolja az, ha valaki egy hónap után hal meg, de az sem, ha húsz évvel tovább él.

Ehhez képest nagyon csekély eredménynek tekinthető, hogy a medián túlélési idő tüdőrák esetén 11-ről 20 hétre nőtt, agydaganatban pedig 13-ról 28 hétre.

A hasnyálmirigy rák túléléséhez az elmúlt 40 év mindössze 3 hetet tudott hozzátenni, melynél így a medián értéke 9-ről 12 hétre nőtt.

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy sajnos a rákbetegségek gyógyítása az imént felsorolt esetekben messze nem hozza azokat az eredményeket, amik az orvostudomány más területein tapasztalhatók. Sok kutató szerint  ilyenkor jön el a paradigma váltás ideje: azaz szakítani kell az eddig eredményesnek gondolt sémákkal, ideje új utakat keresni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!