Úgy tűnik, bizonyos rák típusok esetében a túlsúly nagyobb rizikófaktor lehet, mint a dohányzás, főleg nőknél.

A mellrák és a bélrákok leginkább azok a rák típusok, melyek kialakulása közvetlenül és egyértelműen kapcsolatba hozható a túlsúllyal. A kutatók eredményei azt mutatják, hogy a zsírszövetek úgy vannak hatással a betegség kialakulására, hogy megemelik bizonyos hormonoknak a szintjét, pl. az inzulinét és az ösztrogénét.

Több olyan daganatféleséget ismerünk, amelyek ösztrogén dependensek (függők), tehát ha tartósan és kórosan magas az ösztrogén szintje a betegeknek, a rosszindulatú elváltozás kialakulásának a valószínűsége megnövekszik (emlő rákok, méhtest karcinómák, stb.).

{$up_uri}cancer.jpg


A túlsúlyos emberek szervezete tehát több ösztrogént termel, ami elősegíti a tumor növekedését. Akinek sok zsír van a hasán, több sav keletkezik a gyomrában, ami elősegítheti a fekélyek kialakulását és közvetve azok rosszindulatú elfajulását, hiszen a krónikus gyulladás irritatív szerepe a rák kialakulásában egyáltalán nem elhanyagolható, s ez gyomor, bél vagy nyelőcső rákhoz vezethet.

{$up_uri}obesity.jpg


Ezért a rákkutatók figyelmeztetnek arra, hogy a megfelelő prevenció részét képezi az ideális testsúly elérése és megtartása. Természetesen az a módszer, amivel ez elérhető és megtartható (sok zöldség, gyümölcsfogyasztás, telített zsírsavak kerülése, egészséges táplálkozás, mediterrán diéta, stb.) számos olyan pozitív hatással van az emberi szervezetre, mely segít a rák megelőzésében, annál is inkább, mert mai tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos betegségek kb. 70%-a nem genetikailag determinált, azaz a környezeti tényezők káros hatásaira vezethetők vissza.

Ezért a daganatos megbetegedésekben az elsődleges megelőzésnek (primer prevenciónak) legalább akkor jelentősége van, mint a szív és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában.

De, ha valaki már elszenvedett egy daganatos betegséget, a másodlagos prevenció (secunder prevenció) fontosságát legalább olyan komolyan kell venni, mint a szív és érrendszeri betegségek vonatkozásában. Tehát a dohányzás elhagyása, az egészséges, mediterrán táplálkozás, az ideális testsúly megtartása, a rendszeres fizikai tréning, az alkoholfogyasztás mérséklése elengedhetetlen.

Jól ismert ugyanis, hogy aki korábban infarktust vagy stroke-ot szenvedett el, a szekunder prevenció nélkül öt-tízszer nagyobb eséllyel kap egy újabb infarktus vagy stroke-ot, mint azon embertársai, akik még soha nem kapták meg ezeket a betegségeket. Ugyan ez igaz a daganatos betegek vonatkozásában is. A második malignóma esélye náluk sokkal nagyobb, ami ellen a leghatékonyabban a szekunder prevenciós eljárásokkal védekezhetünk.

Lúgosítás - Lúgosítás
Matuzalem - Matuzalem
Hunza Barack - Hunza Barack
Flavonoid komplex - Flavonoid komplex
Folyékony klorofill - Folyékony klorofill

Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek - Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek


{$up_uri}matu.jpg


{$up_uri}flavo.jpg


{$up_uri}kloro.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!