A prosztatarák gyógyításában hatalmas előrelépés, hogy sikerült felfedezni, hogy mi okozza valójában a betegséget.

{$up_uri}prostate.gif

Forrás: Journal Cancer Research, Institute of Cancer, Queen Mary University, London

Kutatók azt találták, hogy a férfi hormonoknak kulcsszerepük van azokban a genetikai változásokban, melyek a prosztatarák növekedéséért felelősek. Sikerült azonosítaniuk azokat a géneket, amelyekre a hormonok hatással vannak, ez pedig utat nyithat egy új, sokkal hatékonyabb terápiának. A prosztatarák előfordulása meglehetősen nagy, még olyan fejlett országokban is, mint pl. Anglia óránként maghal egy beteg prosztatarák következtében.

A kutatás során az ún. androgén hormonokat vizsgálták, és azok géneket összeolvasztó tulajdonságait. Ezek a mutáns gének, amelyek egyébként számos rákos daganatban megtalálhatók, akkor alakulnak ki, amikor a sejtek különböző genetikai régióiból származó DNS-ek összeolvadnak. Ezt a kóros folyamatot pedig az androgén hormonok generálják.

A kutatók konkrétan megtalálták, hogy az androgén hormonok elősegítik két specifikus gén összeolvadását, s ez segíti a prosztatarák növekedését.

Tanulmányukban azt írják, hogy a TMPRSS2:ERG fúzió a prosztatarákok 50%-ában felfedezhető, s felelős a rosszindulatú prosztatarák kialakulásáért.

Ez a felfedezés hatalmas áttörés lehet a prosztatarák gyógyításában és a betegség megelőzésében. Az androgén hormonszint „féken tartásával” férfiak tízezrei menekülhetnek meg a prosztataráktól, főleg, akik magas rizikójú csoportba tartoznak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!