A luteolin egy olyan flavonoid vegyület, mely főleg zöldségekben és gyümölcsökben található. Kutatók a luteolin gyulladás-csökkentő, antioxidáns és anti-tumor tulajdonságát állapították meg laboratóriumi körülmények között.

Forrás: BMC Gastroenterology

A pár hete publikált tanulmány szerint a luteolin flavonoid képes gátolni az IGF és PI3K aktivitását, ezáltal csökkenteni a vastagbélrák sejtek növekedését.

A vastagbélrák a 2. leggyakoribb halálok a modern világban. A vastagbélrák sejtekben az IGF-II szintje magasabb, mint a normál bélszövetben, s ez része annak a mechanizmusnak, mely során kialakul a kontrollálatlan sejtosztódás és rákos daganat növekedés.

carrot.jpgKoreai kutatók kimutatták, hogy a luteolin képes blokkolni az IGF-II kiválasztódást és két órán belül csökkenteni az IGF-IR receptorok számát, valamint az aktív receptorok (IGF-I) mennyiségét.

A kutatócsoport vezetője szerint, amikor sikerül blokkolni a fenti receptorokat, megáll a daganatos sejtek osztódása és megkezdődik a természetes sejthalál (apoptózis). Tudni kell, hogy a ráksejtek olyan sejtek, amik kibújtak az apoptózis (természetes sejthalál) alól, kvázi örök életűek, viszont éretlenek és degeneráltak.

A természetes sejthalál, mint neve is mutatja, nem káros, fő feladata a megváltozott funkciójú sejtek elpusztítása, még mielőtt azok rosszindulatúvá válnának.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!