Ha fellapozzuk a vad kékáfonyával foglalkozó szakirodalmat, láthatjuk, hogy ez a különleges gyümölcs erős antioxidáns tulajdonságán kívül más kedvező hatást is kifejthet szervezetünkre. Szedjük össze, melyek a vad kékáfonya legfontosabb tulajdonságai.

1, Védi a DNS-t a károsodásoktól

A European Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a vad kékáfonya kb. 3%-kal (12,g%-ról 9,6%-ra) képes csökkenteni a DNS oxidatív károsodását, mely főként antioxidáns tulajdonságának és magas antocianidin tartalmának köszönhető. A vad kékáfonyából készült kivonat vagy lé a hidrogén-peroxiddal (H2O2) szembeni védelmét erősíti DNS-ünknek.

Amikor a kutatók a vérsejteket tették ki a hidrogén-peroxid károsító hatásának, a DNS károsodás mértéke 45,8%-ról 37,2%-ra csökkent, miközben a placebo csoportban nem következett be változás.

2, Szemünk védelme

A British Journal of Nutrition című lapban megjelent kutatás eredményei szerint az antocianidinekben gazdag vad kékáfonya in vitro kísérletekben védelmet nyújtott a retina pigment epithelium sejteknek a károsító hatásokkal szemben. Ezek a sejtek kulcsfontosságú szerepet játszanak a retina megfelelő működésében.

3, Szívünk védelme

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a természetes antioxidáns vegyületekben rendkívül gazdag vad kékáfonya képes csökkenteni az erek merevségét és javítani szívünk egészségét.

A vad kékáfonyában lévő flavonoidok csökkentik a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat (CRP – C-reaktív protein – gyulladást jelző faktor), csökkentik a vér koleszterinszintjét és javítják az erek rugalmasságát.

4, Koleszterincsökkentés

A European Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a vad kékáfonya kivonat 37-66%-kal növeli az epesav kiválasztódást, ami elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Ne feledjük, ez természetes koleszterincsökkentést jelent (tehát semmiféle mellékhatása nincsen, szemben a gyógyszerekkel). wb.jpg

5, Anti-tumor hatás

A The Journal of Nutrition 2011. októberi száméban megjelent tanulmány szerint a vad kékáfonya kivonat képes csökkenteni a mellrák egyik igen agresszív formájának növekedését, valamint az áttétek kialakulását. Állatkísérletekben 60-75%-kal csökkent a vad kékáfonya kivonattal etetett egerek rákos daganatainak nagysága.

Kutatók azt feltételezik, hogy napi két csésze vad kékáfonya elfogyasztása már kedvező hatást fejthet ki és segítheti bizonyos rákos megbetegedések megelőzését.

6, Javítja az agyműködést

Laboratóriumi és állatkísérletek azt mutatták, hogy a vad kékáfonya kivonat képes javítani az agy bizonyos funkcióit, javítja a memóriát és védelmet nyújthat olyan megbetegedésekkel szemben, mint a szellemi leépülés vagy az Alzheimer-kór.

Miért érdemes tehát vad kékáfonyát fogyasztani?

-    természetes antioxidáns forrás
-    cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glikémiás indexe alacsony
-    kiváló C-vitamin forrás
-    élelmi rostokat tartalmaz
-    kedvező hatással lehet szervezetünk egészségére

Akár teában, akár önmagában, akár tabletta formában fogyasztva kiváló ízű gyümölcs, amiről sajnos az utóbbi évtizedekben megfeledkeztünk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!