Az elmúlt években több tanulmány is azt találta, hogy a vad kékáfonyában található értékes összetevők, mint pl. az antioxidáns antocianidinek, számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.

Antioxidáns tulajdonság, sejtszintű antioxidáns aktivitás

Egy friss kutatás szerint (Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008; 56(18): 8418-8426) a kiválasztott gyümölcsök közül, melyek között szerepelt a gránátalma, piros szőlő, alma, eper, tőzegáfonya, stb. a vad kékáfonya sejtszintű antioxidáns aktivitása (CAA – cellular antioxidant activity) a legmagasabb. Az antioxidáns hatásnak öregedés gátló, anti-tumor és szívvédő tulajdonságokat tulajdonítanak.

 Az USDA kutatói szerint a vad kékáfonya rendszeres fogyasztásával hatékonyan léphetünk fel a szervezetünkben keletkező oxidatív stresszel szemben. Az oxidatív stressz felelős lehet az öregedésért és bizonyos krónikus betegségek kialakulásáért.

Egészséges öregkor

Szintén az USDA kutatói mutatták ki, hogy állatkísérletekben a vad kékáfonya javítja a motoros funkciókat, gátolja a rövidtávú memória elvesztését, és olyan korral összefüggő betegségek kialakulását, mint pl. az Alzheimer-kór (Nutritional Neuroscience. 2003; 6: 153-162).

Gyulladás csökkentő hatáswb.jpg

Egerekkel végzett kísérletekben a vad kékáfonya polifenol vegyületei csökkentették az állatokban kialakuló krónikus gyulladásokat, így javult azok kognitív képességei, és csökkent az agyukban azon vegyületek mennyisége, melyek a gyulladások kialakulásáért felelősek.

Rák megelőzés

Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a vad kékáfonya potenciálisan képes gátolni az ún. triple negatív emlőrák (TNBC) növekedését, mely a mellrákok egyik igen agresszív és nehezen kezelhető fajtája (The Journal of Nutrition, August 31,2011; doi:10.3945/jn.111.140178).

Más kutatások szerint a vad kékáfonyában található vegyületek egyéb rákos megbetegedések kialakulását is gátolhatják.

Húgyutak egészsége

A tőzegáfonyához hasonlóan a vad kékáfonyában található értékes vegyületek is védelmet nyújthatnak azokkal a baktériumokkal szemben, melyek a húgyhólyag falához hozzákapcsolódva felelősek a húgyúti fertőzések kialakulásáért (Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52(21): 6433-6442; New England Journal of Medicine. 1998; 339(15)).

Védelem a stroke-kal szemben

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a vad kékáfonya fogyasztása elősegíti az agy védelmét az iszkémiás stroke-kal szemben.
berries_sprig.jpg
Szív egészsége

Az USDA kutatói szerint a vad kékáfonya fogyasztása védelmet nyújthat a szívizom számára a károsodástól, emellett támogatja a szív-, és érrendszert azáltal, hogy csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét. Antioxidáns tulajdonságai révén pedig védi az ereket a plakkok kialakulásától.

Szem egészsége

Több tanulmány is megerősítette, hogy a vad kékáfonyában található antocianidinek elősegítik az éjjel látást és megelőzik a szem kiszáradását. Európai tanulmányok szerint a vad kékáfonya kifejezetten javítja a látást, japán kutatók szerint pedig megelőzi a szemek kifáradását.

És ami még lehetséges…

A legújabb kutatások abban engednek bizakodni, hogy a vad kékáfonya pozitív hatást válthat ki az ún. metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, megváltozott glükóz tolerancia, elhízás), mely jelentősen növeli a szívbetegség és cukorbetegség kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!