Sok kutató szerint a vad kékáfonya (wild blueberry) a természet egyik legnagyobb ajándéka, mivel rendkívül nagy mennyiségű antioxidánst (pl. antocianin), gyulladás csökkentő vegyületet és más értékes összetevőket tartalmaz. A tudományos kutatások az alábbi területekre fókuszálnak:

1, Antioxidáns aktivitás

Friss kutatások szerint a vad kékáfonya sejt szintű antioxidáns aktivitása a legmagasabb az összes gyümölcs között. A sejt szintű antioxidáns aktivitás (cellular antioxidant activity, CAA) egy új mérési módszer, melyet a Cornell University kutatói fejlesztettek ki. Ebben a dimenzióban a vad kékáfonya antioxidáns hatása bizonyult a legerőteljesebbnek, maga mögé utasítva olyan gyümölcsöket, mint a gránátalma, tőzegáfonya, kék szőlő, alma, termesztett kékáfonya (nem a vad), stb.

Az antioxidánsoknak hatalmas szerepük van az öregedési folyamat lassításában, de emellett támogatják az egészség megőrzést és több kutatás szerint anti-tumor hatással is rendelkeznek.
Az oxidatív stressz elleni küzdelemben tehát felbecsülhetetlen szerep van a vad kékáfonyának. Az oxidatív stressz krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry

 

 

{$up_uri}pirosmedicina/wbkep.jpg

 


2, Egészséges öregedés

Az áfonyában gazdag táplálkozás javítja a motoros funkciókat, segít megőrizni a rövidtávú memóriát, és szerepe van az Alzheimer-kór megelőzésében is. Az összes gyümölcs és zöldség közül kizárólag az áfonyák képesek javítani a motoros funkciót.

Forrás: Journal of Neuroscience

3, Gyulladás csökkentő hatás

A vad kékáfonyában található polifenolok magas gyulladás csökkentő potenciállal rendelkeznek. Napjainkban egyre több kutató foglalkozik a krónikus gyulladások egészségre gyakorolt káros hatásaival. A vad kékáfonyában található polifenolok képesek szignifikánsan csökkenteni a gyulladások mértékét.

Forrás: Nutritional Neuroscience

4, Rák megelőzés

Több kutatás szerint is a vad kékáfonyában lévő értékes vegyületek anti-tumor tulajdonsággal rendelkeznek.

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry

5, Húgyutak egészsége

A vad kékáfonya a tőzegáfonyához hasonlóan olyan vegyületeket tartalmaz, melyek képesek elpusztítani azokat a baktériumokat, melyek a húgyhólyag falán megtapadva húgyúti fertőzést okoznak.

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry, New England Journal of Medicine

6, Védelem a stroke ellen

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a vad kékáfonyában lévő vegyületek fontos szerepet játszanak az iszkémiás stroke megelőzésében

Forrás: Journal of Neuroscience

7, A szív egészsége

Az áfonyában gazdag étkezés erősíti a szívizom működését és védi azt a különböző károsodásoktól. Kanadai kutatók szerint a vad kékáfonya elősegíti a szív-, és érrendszer megfelelő működését és a koleszterinszint csökkentését.

8, A szem egészsége

Számos kutatás megállapította a Föld szinte minden részén, hogy az áfonyában található antocianidinek támogatják a szem megfelelő működését, javítják a látást és megelőzik a szem fáradtságát.

9, A jövő

A kutatók újabban azt vizsgálják, hogy milyen szerepe lehet a kékáfonyának az ún. metabolikus szindróma megelőzésében (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás, cukorbetegség). Sokan bizakodva tekintenek a kékáfonyára, mint egy olyan természetes „csodaszerre”, mely fontos szerepet tölthet be ennek a súlyos betegségnek a megelőzésében.

 

 

 


{$up_uri}webshop/wbn.jpg

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!