Mivel az elmúlt harminc évben a rosszindulatú pigment sejtes daganatok (melanoma malignum) száma megháromszorozódott, el kell gondolkodnunk az okokon. A Nap sütne intenzívebben? Ez nem igaz, sőt jelenleg  a Nap az elmúlt tíz évet alapul véve igen nyugodt fázisban van, a sugárzás intenzitása mérhetően csökkent.

Lehet, hogy egy mini jégkorszak előtt állunk, amit ellensúlyozhat a környezetszennyezésből fakadó fokozott üvegházhatás.
 
Ennek következtében  viszont a felettünk lévő ózonpajzs elvékonyodott, ami lehetővé teszi a nagy energiájú UV-B sugarak lejutását egészen a Föld felszínéig is. Az UV-B sugárzás bőrrák keltő hatása pedig ma már aligha vitatható. Az UV protektív naptejek kiterjedt használata azonban nem csökkentette a melanomák gyakoriságát, ami azt jelenti, vagy nem elég hatékonyak, vagy más okokat kell keresni a jelenség mögött.

A melanoma mindaddig jól kezelhető, amíg áttéteket nem ad, de a III –as és a IV-es stádiumban a betegek egy éves túlélése alig több, mint 25%!melanoma malignum

Ráadásul az UV-B sugarakra szükségünk van, mert nélkülük a szervezetben nem keletkezik elégséges D3 vitamin. A D3 vitamin hiánya pedig csontritkulást okoz felnőttkorban, gyermekkorban is súlyos csontelváltozásokat okozhat, valamint nélküle az immunrendszerünk működése sem megfelelő.

Persze napi 2000 NE D3 vitamin fogyasztásával ez a probléma kiküszöbölhető kényelmesen. Bizonyos polifenolok (katechinek, pl. Matuzalem)  sejtszinten hatékonyak lehetnek az UV-B sugárzás DNS károsító hatásának csökkentése szempontjából. Főleg a Matuzalem krém lehet ígéretes, mivel ez nem úgy véd, mint egy hagyományos napolaj (napernyő), hanem  sejtszintű UV protekció lehetőségét nyújtja. 

Javasolt készítmények:

- Matuzalem tabletta
- Matuzalem krém
- D3 vitamin

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!