A világ legrangosabb klinikájának, az amerikai Mayo Klinikának a folyóiratában megjelent tanulmány szerint életmódváltással és természetes alapú étrend-kiegészítőkkel ugyan olyan mértékben csökkenthetjük koleszterin szintünket, mint gyógyszerekkel.

A módszer elsősorban azoknál javasolt, akik még nem szenvedtek el szív-, és érrendszeri eseményt, de koleszterinszintjük kórosan magas.

Az amerikai tanulmány egyértelműen rámutatott, hogy a vörös rizs és omega-3 halolaj rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Ez a kombináció olyan mértékben képes csökkenteni a koleszterint, mint a statinok.

Kapcsolódó tanulmány: A kétélű fegyver - A kétélű fegyver

A módszernek ráadásul testsúly csökkentő hatása is van, ami szintén kedvezően hat a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az amerikai kutatásban 74 magas koleszterin szinttel rendelkező pácienst vizsgáltak. A csoport fele naponta 40 mg sztatint kapott, a másik fele pedig naponta 3-szor két kapszula halolaj és vörös rizs készítményt. A napi vörös rizs bevitel 2,4 gramm volt azoknál, akiknek LDL, azaz ártó koleszterin szintje 160mg/dl alatt volt és 3,6 gramm azoknál, akiknél meghaladta a 160mg/dl-t.
A kutatás 12 hétig tartott. A harmadik hónap végére mindkét csoportnál az LDL koleszterin szint 40%-kal csökkent, a vörös rizs – halolaj kombinációt fogyasztó csoport tagjai átlagosan 4,5kg-ot fogytak. A gyógyszeres csoportban nem volt jelentősebb testsúlyváltozás.

{$up_uri}RedYeastRice1.jpg


A meghökkentő eredményeket tetézte, hogy a triglicerid szint a gyógyszeres csoportban 9,3%-kal, míg a vörös rizs-halolaj készítményt fogyasztó csoportban 29%-kal csökkent!!! Ez igen jelentős különbség.

A sztatin készítményeket nagyon sokan nem tudják szedni a jelentkező mellékhatások miatt. Ezzel szemben a vörös rizs és az omega-3 halolaj a természet csodálatos ajándéka, lehetőséget biztosít a magas koleszterin szinttel rendelkező betegeknek, hogy teljesen természetes úton, természetes anyagokkal és ne szintetikus vegyületekkel orvosolják problémájukat.

A koleszterinszint normális keretek között tartása rendkívül fontos dolog, hiszen a kóros koleszterinszint a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora.

A vörös rizst a kínai orvostudomány már több ezer éve ismeri és alkalmazza. A rizs attól lesz vörös, hogy egy Monascus purpureus nevű élesztő gombafajt telepítenek a rizsszemekre és ezek rajtuk elszaporodva okozzák a rizs színének a megváltozását.

Eközben azonban nagyon érdekes biokémiai folyamatok zajlanak le. A gomba egy Monacolin K nevű anyagot termel és más típusú monakolinokat is, amik szerkezetüket tekintve csaknem teljesen megegyeznek a Lovastatin nevű gyógyszerrel. Vigyázat: a vörös rizs előbb volt, a statin később lett.

A Lovastatin egy nagyon hatékony koleszterincsökkentő gyógyszer. 600 mg vörös rizsben 6 mg van, míg a gyógyszer 20 és 40 mg-os kiszerelésben kerül forgalomba. Ezért 1998-ban az FDA (Szövetségi Gyógyszer és Élelmezésügyi Hatóság) a vörös rizs forgalmazását betiltotta, mondván, hogy egy elfogadott gyógyszert tartalmaz, de 1998-ban egy szövetségi bíróság, majd Utah Állam legfelső bírósága az FDA eljárását törvénytelennek nyilvánította, és a vörös rizs forgalmazását törvényesnek nyilvánította.

Magyarul nem a vörös rizs lopott a gyógyszergyártól, hanem fordítva történt az eset.

A Becker dr. által a Mayo Klinika folyóiratában (a világ legrangosabb kórházáról van szó) jegyzett cikken kívül még Kínában is végeztek vele tanulmányokat és hasonló eredményre jutottak. A vizsgálatba bevont 5000 embert 5 éven át figyelték, szív-, és érrendszeri eredetű halálozásuk 45%-kal csökkent (David M. Capuzzi).

Egyébként a Pekingi kacsa színét is a vörös rizs hozzáadásával érik el a kínai szakácsok.

A statinoknak van májkárosító és izomműködést károsító mellékhatásuk, de Becker dr. éppen olyan betegeknek adagolta a vörös rizst, akiknek a statinok izomfájdalmat okoztak, és ezért nem kívánták tovább folytatni a kezelést. Érdekes, de tény, hogy a vörös rizs statinjai nem okoztak ilyen mellékhatásokat, miközben a koleszterinjük ugyan úgy csökkent, mint amikor előtte gyári statint szedtek.

Ma négyféle vörös rizs kombinációt ismerünk.

Az egyik csak vörös rizst, míg a másik a vörös rizs mellett omega-3 zsírsavat, E vitamint, 60 mg Q-10-et, EPA-t és DHA-t tartalmaz, így főleg infarktus által fenyegetett emberek számra ajánlott, ill. azoknak, akik veszélyeztetett korban vannak és dohányoznak, munkájuk sok stresszel és kevés mozgással jár.

A harmadik készítményben a vörös rizst Silymarinnal (máriatövis) és alpha-liponsavval, valamint 60 mg Q-10-zel kombinálták. Ezek az anyagok igen intenzív, természetes májvédők, bár a vörös rizs statinjai úgy látszik, nem bántják a májat (vajon évente hány millió pekingi kacsát esznek meg Kínában vörös rizs körettel, és e miatt hányan kapnak májkárosodást?). A negyedik alpha liponsavat és Q10-et tartalmaz (100 mg-ot, ill. 60mg-ot).

A Q10 szívelégtelenségben kiváló kiegészítője a betegek gyógyszereinek.

Egyet szem előtt kell tartani. Aki a természetes utat választja, annak vörös rizs szedése mellett nem szabad semmiféle gyári statin készítményt fogyasztania. Ezt a döntést orvosával konzultálva hozza meg. Ellentétben ugyanis az előítéletek sokaságával a vörös rizs és még sok más táplálék kiegészítő valóban hatásos és valóban segíthet a betegségek megelőzésében, ha kellő körültekintés mellett alkalmazzák.

WEBÁRUHÁZ - WEBÁRUHÁZ
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!