Egy frissen megjelent ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a distalis vastagbélrák kialakulási esélyét, míg a brokkoli és a kelbimbó mind a distalis, mind pedig a proximális vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba. Ezzel párhuzamosan azonban a sok gyümölcslé növeli a végbélrák rizikóját.

Forrás: Journal of the American Dietetic Association

A vastagbél legfontosabb részei:

-    végbélnyílás
-    végbél
-    szigmabél
-    leszálló vastagbél
-    baloldali vastagbélhajlat
-    haránt vastagbél
-    jobboldali vastagbélhajlat
-    felszálló vastagbél
-    vakbél

Korábbi tanulmányok nem vizsgálták azt, hogy az egyes természetes összetevők a vastsárga zöldségekagbél mely szakaszának nyújtanak bizonyos védelmet a vastagbélrákkal szemben, azonban ennek feltérképezése rendkívül fontos, hiszen az egyes ráktípusok eltérő módon fejlődnek ki szervezetünkben.

A fent említett kutatásban 918 vastagbélrákban szenvedő beteg mellett 1021 fős kontrollcsoport vett részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A kutatás eredményeinek összefoglalása:

-    a kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol fogyasztása a proximális vastagbélrák alacsonyabb rizikóját mutatta
-    az összes gyümölcs és zöldségfogyasztás a disztális vastagbélrák csökkenését mutatta
-    az alma és a sötétebb sárga zöldségek fogyasztása szintén szignifikáns disztális vastagbélrák csökkenést mutatott
-    a gyümölcslé fogyasztás azonban a végbélrák emelkedett rizikóját mutatta

Más kutatások szerint ez utóbbi jelenség az édes gyümölcsökre igaz, és elsősorban magas fruktóz tartalmuk felelős a rák gyakoribb kialakulásáért.

vastagbélrák
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!