Egy frissen megjelent ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a distalis vastagbélrák kialakulási esélyét, míg a brokkoli és a kelbimbó mind a distalis, mind pedig a proximális vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba. Ezzel párhuzamosan azonban a sok gyümölcslé növeli a végbélrák rizikóját.
A vastagbél legfontosabb részei:
- végbélnyílás
- végbél
- szigmabél
- leszálló vastagbél
- baloldali vastagbélhajlat
- haránt vastagbél
- jobboldali vastagbélhajlat
- felszálló vastagbél
- vakbél
Korábbi tanulmányok nem vizsgálták azt, hogy az egyes természetes összetevők a vastagbél mely szakaszának nyújtanak bizonyos védelmet a vastagbélrákkal szemben, azonban ennek feltérképezése rendkívül fontos, hiszen az egyes ráktípusok eltérő módon fejlődnek ki szervezetünkben.
A fent említett kutatásban 918 vastagbélrákban szenvedő beteg mellett 1021 fős kontrollcsoport vett részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak vastagbélrákot.
A kutatás eredményeinek összefoglalása:
- a kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol fogyasztása a proximális vastagbélrák alacsonyabb rizikóját mutatta
- az összes gyümölcs és zöldségfogyasztás a disztális vastagbélrák csökkenését mutatta
- az alma és a sötétebb sárga zöldségek fogyasztása szintén szignifikáns disztális vastagbélrák csökkenést mutatott
- a gyümölcslé fogyasztás azonban a végbélrák emelkedett rizikóját mutatta
Más kutatások szerint ez utóbbi jelenség az édes gyümölcsökre igaz, és elsősorban magas fruktóz tartalmuk felelős a rák gyakoribb kialakulásáért.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!