Egy friss tanulmány szerint a hölgyek jelentősen csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ha étrendjükbe megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt építenek. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknek a vérében kutatók magasabb karotinoid szintet mértek, csökkent a betegség rizikója.

Ez különösen ER-negatív (ösztrogén negatív) mellrákok estén igaz, melyek sokkal agresszívebbek és prognózisuk is sokkal rosszabb.  

Már korábbi tanulmányok is utaltak a mellrák kialakulásának rizikója és a vér karotinoid szintjének kapcsolatára. 

Karotinoidok étrendünkben

A karotinoidok a sárga, piros és narancs színű pigmentek a növényekben. A tanulmányban vizsgálta karotinoidok:

-alfa-karotin
-béta-karotin
-béta-criptoxantin
-lutein
-zeaxantin
-likopin

Az alfa és béta karotinok A-vitaminná alakulhatnak az emberi szervezetben, ezért az A-vitamin provitaminjainak számítanak. 

orveg.jpg

Magas karotinoid tartalmú növények:

-tök (alfa, béta karotin)
-spenót (béta karotin)
-édesburgonya (béta karotin)
-kelkáposzta (béta karotin, lutein, zeaxantin)
-paradicsom (likopin)
-görögdinnye, guave, grapefruit (likopin)

Ahhoz, hogy a szervezet fel tudja szívni a zöldségekben és gyümölcsökben található értékes karotinoidokat, szükség van bizonyos zsírsavak jelenlétére is. Éppen ezért egy igazán egészséges salátának elengedhetetlen része a pl. olíva olajos dresszing. 

Az olíva olaj egyszeresen telítetlen zsírsavai megvédenek az infarktustól, magas polifenol tartalma pedig a sejteket megvédi az oxidatív stressz káros hatásaitól (mint pl. a sejtek rosszindulatú elfajulása). Az oxidatív stressz okozta káros hatások a bőrön figyelhetők meg a legjobban. Ezért is tartalmaznak a jó minőségű kozmetikumok olíva olajat. 

Ha az olajat a magas karotin tartalmú zöldségekkel kombinálva fogyasztjuk, a bőr nem ráncosodik, télen is szép marad a színe, nem vész el a rugalmassága. A szép bőrért enni és tenni kell. Persze ne feledjük, hogy a telitett zsírokban gazdag ételek (sült húsok, kolbászok, az erős fűszerek és az alkohol) sűrű, a pórusokat eltömeszelő faggyút eredményeznek, amitől a bőr tele lesz mitesszerekkel, gyulladásokkal (pl. pattanás), hamar zsírosodik, vastagodik, szóval pont olyan lesz, amit nem szeretnénk.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!