Sokakban felmerülhet a kérdés, mi is a különbség a rizikófaktorok és a szívbetegségek ismert okai között? Ezt a két fogalmat ugyanis szinonimaként szoktuk használni. 

Az ismert okok közé, a másik oldalon, azok a tényezők sorakoznak, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az arterioszklerózis kialakulásához, fejlődéséhez. Ilyenek pl. az elhízás vagy a gyulladásos folyamatok.
Melyek azok a tényezők, amelyeken nem változtathatunk?
- a családban korábban előfordult koronária (szívkoszorúér) betegség
- életkor: az évek előre haladtával károsodik az erek belső rétege, az endothelium
Azok a tényezők, amikért felelősek vagyunk:
- dohányzás (kétszeresére növeli a szívinfarktus előfordulását)
- magas vérnyomás: ezt leginkább a gyulladást elősegítő ételek, a stresszes életmód, a dohányzás és más, arterioszklerózist elősegítő tényezők okozzák. Amikor a szív összehúzódik, és átpumpálja a vért egy merev artérián, a vér nyomása megnő. A magas vérnyomás több rizikófaktora is megegyezik az arterioszklerózis rizikófaktoraival.
- cukorbetegség
- fizikai aktivitás, mozgás hiánya: még ha sportolás, mozgás közben nem is veszítünk súlyunkból, a szívnek akkor is jótékony a mozgás és fontos szerepe van a szívinfarktus megelőzésében
- túlsúly, elhízás
- Chlamydia baktériumfertőzés: ez a baktérium gyulladásos folyamatokat indíthat el a szívkoszorúerek endothelium részében. Bizonyos vírusok is részt vehetnek az arterioszklerózis folyamatában (pl. HHV-6, CMV).
- krónikus gyulladások: olyan fertőzések, melyek pl. a légző rendszert, húgyutakat, fogakat, stb. érintik.
- más krónikus betegségek
- stressz, idegeskedés, depresszió
Vértesztből kimutatható rizikófaktorok
Az abnormális értékek árulkodhatnak az arterioszklerózis kialakulásának rizikójáról. Ha ilyen probléma felmerül, azonnal el kell kezdeni az oki terápiát, a pontos okok feltárását és kezelését.
- magas fibrinogén: a fibrinogén egy olyan fehérje, amely részt vesz a vérrögök felépítésében. A fibrinogén szint csökkentése elérhető mérsékelt alkoholfogyasztással, mozgással és a HDL (jó) koleszterin szint emelésével.
- magas érzékenységű C-reaktív protein (CRP) jó indikátora a szervezetben jelen lévő gyulladásoknak, beleértve a koszorúereket is. A C-reaktív proteint a máj termeli és kölcsönhatásba tud lépni az immunrendszer egy részével. Közvetlenül károsítja az endotheliumot és részt vesz a plakk felépülésében.
- magas vércukorszint: ez szintén közvetlenül okozhat arterioszklerózist, emellett csökkenti a HDL-koleszterin szintet, ami nagyon nem kívánatos. A nagy mennyiségű cukor a vérben hozzákapcsolódhat a fehérjékhez, ami szintén az arterioszklerózis kialakulását segíti elő.
- magas inzulinszint: szintén közvetlenül károsítja az ér belső falát.
- magas vas szint: általában azt jelzi, hogy a májjal nincs minden rendben. A magas vas szint elősegíti az LDL-koleszterin oxidációját, ami károsítja az endotheliumot.
- magas koleszterinszint: a magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin növeli a szívinfarktus esélyét.
- alacsony HDL-koleszterinszint: kapcsolatban van bizonyos szívbetegségek kialakulásával
- magas triglicerid szint: a metabolikus szindróma egyik legkorábbi jele, a szyvbetegségek önálló rizikófaktora
- magas homocisztein szint: elősegíti a zsírok oxidációját
- alacsony tesztoszterin szint: férfiakban kapcsolatba hozható az endothelium abnormális működésével.
- magas lipoprotein szint: férfiaknál növeli a stroke kockázatát. Ezek a fehérjék hozzákötődnek zsír molekulákhoz és elszállítják azokat a májhoz, ahol a szervezet számára felhasználhatóvá válnak
További rizikófaktorok:
- sugárzás: elősegíti az LDL-koleszterin oxidációját, amik hozzátapadhatnak az erek falához
- krónikus nehézfém mérgezés: pl. a higany feldúsulása a szervezetben károsítja a szívizom működését
- elektromágneses frekvencia: ellentétben a magas intenzitású ionsugárzással, a mobiltelefonok, televíziók, mikrohullámú sütők, hajszárítók alacsony intenzitású sugárzást bocsájtanak ki, ami feldúsulhat a szervezetben.
- növényvédőszerek, gyomirtók
- bizonyos szívgyógyszerek gyengíthetik a szívizom működését.
Ételek, melyek elősegítik a szívinfarktus kialakulását:
- cukor
- hidrogénezett olajok és transz zsírok: jobban elősegítik a szívinfarktus kialakulását, mint az állati eredetű telített zsírok.
- sok hús és kevés növényi eredetű rost: a szívinfarktus kockázata akkor kezd el emelkedni, ha az állati eredetű fehérje az elfogyasztott étel 10%-ánál többet tesz ki
Összességében tehát jól látható, hogy az arterioszklerózis kialakulása egy rendkívül összetett folyamat és rengeteg tényező elősegítheti. Ezeknek a tényezőknek azonban a döntő többségét befolyásolni tudjuk, így megfelelő életmóddal, mozgással és táplálkozással rengeteget tehetünk a megelőzés érdekében.
         Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!
         
            
         
         
            
         
      
      
    drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
   Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
    Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
    Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
   Maitake D-frakció PRO 4X 30ml
    Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db
   Super Shiitake gyógygomba tabletta, 120db
    Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
   Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db