Szól az angol közmondás, melynek magyar fordítása: Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.

Sokáig valami hasonló elképzelés volt a köztudatban az Aszpirinről is, mely csodaszernek számított, hiszen számos betegségben lehetett alkalmazni.

A legújabb kutatások azonban arra figyelmeztetnek, hogy az aszpirin szedése (szívroham megelőzése céljából) egészségesekben többet árt, mint használ. Egy tanulmány kimutatta ugyanis, hogy az aszpirin rendszeres szedése csökkenti ugyan a nem halálos kimenetelű szívinfarktusok számát, ugyanakkor 1/3-ával növeli a belső vérzések valószínűségét.

A gyógyszer gyárak évek óta sikertelenül próbálkoztak egy olyan gyógyszerkombináció elkészítésével, ami valamennyi rizikófaktorra egyszerre hat (koleszterin csökkentő, vérlemezke funkció gátló, vérnyomás csökkentő, stb.).

A készítményt Polypill-nek nevezték el, melynek legfőbb komponense az Aszpirin volt. A tabletta fő célja az lett volna, hogy megelőzze az infarktust és a stroke-ot azoknál, akik még nem betegek, és a veszélyeztetett korosztály (férfiaknál 48 év, nőknél 57 év fölött) automatikusan, rendszeresen szedje. A Polypill segítségével ez könnyedén és olcsón megoldható lett volna.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/medicine.jpg


A híres Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány azonban azt találta, hogy azoknál az egészséges embereknél, akik rendszeresen aszpirint fogyasztottak a szívinfarktus és stroke kockázata 12%-kal csökkent, azonban a belső vérzések kockázata 1/3-dal nőtt.

Ez azt jelent, hogy 10 000 emberből megelőztek 5 nem halálos infarktust azon az áron, hogy a kezelés okozott egy stroke-ot és 3 gyomorvérzést.

Ez minden, csak nem pozitív mérleg.

Primer prevencióban tehát az aszpirin inkább káros, mint hasznos összhatását tekintve.

Szekunder prevencióban (akiknek már volt infarktusuk vagy stroke-juk) azonban a helyzet más, mert ebben a csoportban az újabb infarktus 7-10-szerese a primer prevenciós csoporthoz képest, és az ismétlődő stroke-ok gyakorisága még ennél is magasabb. Ezért ott már az aszpirin haszna felülmúlja a mellékhatásokból eredő negatív mellékhatásokat.

Komment

Aki tehát sem stroke, sem infarktus betegségben nem szenved, továbbra is marad megelőzésként az alacsony só fogyasztás, a mediterrán diéta, az Omega 3-6-9 kapszula, a SuperGreens gyógyital, a Green Magma árpacsíra lé, valamint a dohányzás kerülése, napi 40 perc séta, és az elhízás megelőzése.

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

SuperGreens - SuperGreens

Green Magma - Green Magma

Folyékony klorofill - Folyékony klorofill
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!