Most, hogy már meglehetősen részletesen ismerjük az arterioszklerózis kialakulását a szív ereiben, nézzük meg, mi történik az erekkel az agyban. A stroke okozza a legtöbb felnőttkori rokkantságot Amerikában és Európában.

Csak Amerikában évente kb. 750 000-en szenvednek el stroke-ot és kb. 150 000-en halnak meg stroke következtében. A stroke a szívinfarktushoz hasonlóan az agyi szövetek károsodását jelenti, infarktust vagy vérzés következtében kialakult szövet elhalást az agyban.

A stroke-ok 80-90%-ában egy vérrög elzárja valamelyik eret az agyban (trombotikus és embolikus stroke), a maradék 10-20%-ban pedig vérzéses stroke alakul ki. Az ún. mini stroke-ok tünetei hasonlóak a stroke tüneteihez és fontos előjelei a kialakulóban lévő stroke-nak.

A szívinfarktussal ellentétben a stroke csak nagyon ritkán fájdalmas és általában nem okozza a beteg azonnali halálát (ez szívinfarktusnál sajnos gyakran előfordul). Gyakran az agyi eseményt követően (hetekkel, hónapokkal) az agyi funkciók egy része visszatér, ha a károsodott részek újra friss vérhez és oxigénhez jutnak és a sejtek elkezdenek regenerálódni.


{$up_uri}stroke2.jpgTrombotikus stroke

Ezt a stroke típust trombus, azaz vérrög okozza, ami az arterioszklerózis következtében épül fel az érben. Az ilyen típusú stroke-ot gyakran előzi meg kisebb stroke, ami azonban szintén károsíthatja az agyi funkciók egy részét. A trombotikus stroke kialakulhat az agyban lévő kisebb erekben vagy az agyba futó nagyobb erekben is. Ha egy trombus elszabadul és a véráramban utazik, majd megakad, akkor embólusnak hívjuk.

Embolikus stroke


Az embolikus stroke tehát akkor alakul ki, amikor egy embólus (tehát egy leszakadt trombus) elindul az agy felé és megakad az agyban, elzárva ezzel a vér útját. Embóliát okozhat zsír, levegő, rákos sejtek, baktérium telepek, de leggyakrabban a vérrögök okozzák (pl. a fertőzött szívbillentyűből). Az embóliák tipikusan a szívben vagy a nyaki artériában alakulnak ki.

Szisztémás hipoperfúzió

Amikor a szív nem megfelelően működik, ritmuszavarban szenved és a vérnyomás drámaian lezuhan, az agy vérellátása jelentősen csökken és ez stroke-ot okoz az agyban. Ha a tüdőben kialakul egy nagyobb embólus, az szintén csökkentheti az agy vérellátását és stroke-ot okozhat.

Haemorraghiás stroke

Mindenféle vérzés az agyban, okozza akár sérülés, trauma vagy egy agyi ér repedése, haemorraghiás stroke-ot okozhat. Az utóbbit általában a magas vérnyomás, véralvadási rendellenesség, amfetamin vagy kokain, illetve az erek károsodása okozhatja.

A stroke jelei és tünetei

A stroke jelei és tünetei általában nagyon gyorsan jelentkeznek: percek vagy másodpercek alatt. Az agyi szövetek károsodásáról a test bizonyos működésének korlátozottsága tudósít. A tünetek eltérőek lehetnek, leggyakrabban azonban az alábbiak figyelhetők meg:

- féloldali bénulás
- zsibbadás
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés
- megváltozott légzés és szívritmus
- nehézség a beszédben
- memóriazavar, beszédzavar
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!