Az érelmeszesedés korunk népbetegsége, legalább is így hittük idáig. Amerikai kutatók azonban a közelmúltban igen érdekes következtetésre jutottak. Régi civilizációk múmiáit vizsgálták meg speciális komputer tomográf segítségével, mert ezzel a technikával az artériák falában lerakódott kalcium mennyisége pontosan meghatározható.

A vizsgálatban ókori egyiptomi, perui,  pueblo és a sarkvidéken élt unangan indiánok múmiáit vizsgálták meg.
 
Valamennyi népcsoportban az érelmeszesedés egyaránt kimutatható volt és abban is megegyeztek az eredmények, hogy minél idősebb volt az elhunyt, annál több meszet (kalciumot) mutattak ki az ereikben. 

Tehát az érelmeszesedés nem modern korunk betegsége, hanem már az ókorban is létező betegség volt, ami az idősebb embereket fenyegette leginkább.

A vizsgálat nem egy-két múmián történt, hanem összesen 137 ókori múmiát vizsgáltak meg a négy említett civilizáció tagjai közül. Különösen érdekes, hogy az unanganok vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytattak, de az érelmeszesedés náluk is kimutatható volt az életkor előre haladtával egyre súlyosabb formában. A múmiák átlagos életkora 36 év volt (77 férfi,  44 nő). Azokban a múmiákban, amelyekben a szívet is konzerválták, a szív koszorúerek meszesedése  a múmiák 15%-ában volt megfigyelhető. Az unangan indiánok esetében is ugyan azt a gyakoriságot találták, mint az egyiptomi múmiáknál.
 
Ma már tudjuk, hogy az arterioszklerózis már gyermekkorban elkezdődik. A koreai háborúban végzett nagyszámú fiatal katonán végzett boncolások alapján kijelenthetjük, hogy napjainkban az arterioszklerózis kétszer gyakrabban fordul elő, mint az ókorban. Ez egyértelműen a modern emberi életmód, étrend, környezetszennyezés következménye. 

De ez a helyzet megváltoztatható. 

Sajnos ma is sokfelé háborúznak a világon és a napjainkban elesett katonák boncolása már az arterioszklerózis gyakoriságát sokkal  alacsonyabbnak találja, mint ami az ötvenes években volt jellemző. Aranykor úgy látszik, sosem volt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!