Mi a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a szívbetegségeket? A két legnagyobb fegyver kezünkben: a mozgás és a táplálkozás. Ezek segítségével felvehetjük a harcot a manapság milliókat érintő, súlyos betegségekkel szemben.

Ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek telített zsírsav tartalma alacsony, kevés sót, zsírt és koleszterint tartalmaznak, akkor már sokat tettünk annak érdekében, hogy elkerüljük a szívbetegségeket. Az érem másik oldala pedig, hogy szívbarát ételeket fogyasszunk: sok zöldséget és sok gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és magas rost tartalmú táplálékokat. Ezek az ételek támogatják szívünk megfelelő működését.

Meglepő módon az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy milyen hatással lehetnek az omega zsírsavak egészségükre. Ennek megfelelően a lakosság többsége nem tudatosan állítja össze étrendjét, így a tipikus táplálkozás omega 3 zsírsavban szegény.

Az omega 3 zsírsav esszenciális zsírsav, tehát szervezetünk nem képes előállítani, így táplálkozásunk során kell biztosítanunk szervezetünk számára a szükséges mennyiséget. Omega 3 zsírsavak főleg a halban, tonhalban, olajos magvakban találhatók. Manapság egyre több tanulmány szól arról, hogy az omega zsírsavak nem csak a szív-, és érrendszer egészséges működésében, hanem az agy megfelelő funkciójában is fontos szerepet játszanak.

Az Amerikai Kardiológusok Társasága heti 2 adag hal fogyasztását javasolja mindenki számára. A szív megfelelő működésének szempontjából úgy tűnik, hogy a legideálisabb a mediterrán diéta, mely kevés húst, sok zöldséget, gyümölcsöt, olíva olajat, halat és egy kevés bort tartalmaz. Akik ezt a diétát követik, azoknál kisebb arányban alakul ki szív-, és érrendszeri megbetegedés.
 

{$up_uri}medit5.jpg

 


Ha omega zsírsavakról beszélünk, akkor nagyon fontos megemlíteni, hogy megfelelő arányban kell tartanunk szervezetünkben az omega 3 és omega 6 zsírsavakat. A tipikus magyar diétáról azt lehet elmondani, hogy sokkal több omega 6 zsírsavat tartalmaz, mint omega 3-at, pedig ennek éppen fordítva kellene lennie.

A szív szempontjából rendkívül értékes az E-vitamin, ezért a legjobb minőségű omega 3 készítmények az omega 3 zsírsavakon felül E-vitamint is tartalmaznak.

Ha szeretnénk szívünket megfelelően támogatni oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű D3-vitamin, valamint flavonoid bevitelre is. A D3-vitamin és a flavonoidok erősítik a szívet, utóbbiak még az oxidált LDL koleszterin kialakulásának az esélyét is kivédhetik, az oxidált LDL pedig kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában.

Javasolt készítmények:

- MegaFood D3 természetes vitamin
- MegaFood Complex C

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!