Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres kékáfonya fogyasztás 10%-kal csökkentheti a vérnyomást a benne található értékes bioaktív vegyületeknek (antocianin) köszönhetően.

A magas vérnyomás az egyik legjobban elterjedt szív-, és érrendszeri betegség a Földön.

Azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk, nagyobb eséllyel alakul ki stroke és szívbetegség. Egyes felmérések szerint a magas vérnyomás gyógyítása évente 300 milliárd dollárt emészt fel világszerte. (Összehasonlításképpen ez az összeg több mint a teljes magyar GDP duplája). A fejlett világban a magas vérnyomás minden 3. felnőttet érint és egyre több fiatalkorúnál is diagnosztizálják a hipertenziót.

Az antocianinekben gazdag kékáfonya segít a vérnyomás csökkentésében, s így az ezzel együtt járó szövődmények rizikóját is csökkenti.

A tanulmány készítői azt találták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak kékáfonyát, átlagosan 10%-kal alacsonyabb vérnyomással élnek. Ráadásul a rendszeres fogyasztás azt jelenti, hogy hetente legalább egy alkalommal esznek a gyümölcsből.

Az antocianinek a flavonoidok csoportjába tartoznak, íztelenek és szagtalanok. Az antocianinek a növényekben találhatók, vérzéscsillapító hatásuk van.

Antocianinekben gazdag táplálékok:

- áfonyák, kékáfonya
- eper, málna
- szilva
- lilahagyma
- vérnarancs

A flavonoidok megtalálhatók a teában, gyümölcsökben, csokoládéban, vörösborban, azonban az egyik legegészségesebb forrása a kékáfonya. A flavonoidoknak a szív-, és érrendszerre ható pozitív tulajdonságokat tulajdonítanak.

{$up_uri}Szivbetegsegek/blueberry2.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!