Japán kutatók szerint egy, a kurkumában található vegyület olyan pozitív hatással van szívünk egészségre, mint a rendszeres testmozgás (University of Tsukuba).

A kurkuma gyökér az ázsiai tradicionális orvoslás szerves részét képezi. Az utóbbi évtizedekben a kutatók feltárták a kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságait, melynek legnagyobb részét a kurkumában található ún. kurkuminoid vegyületeknek köszönhetünk. Ezek a különleges vegyületek kölcsönzik egyébként a kurkuma jellegzetes sárgás-narancsos színét. A kurkuminoid vegyületek közül a legismertebb a kurkumin.

Az elmúlt években 3 friss tanulmány készült a kurkuma egészségre gyakorolt jótékony hatásairól.

Az első tanulmány összesen 32 nő bevonásával készült, akiknek egy része kurkumin tartalmú étrend-kiegészítőt kapott, másik részük közepes intenzitású aerobik gyakorlatokat végzett, míg a 3. csoportban lévő nők sem kurkumint nem kaptak, sem gyakorlatokat nem végeztek. A kutatók a résztvevők ereinek ún. endothel funkcióját vizsgálták, mely megmutatja, hogy az erek mennyire vannak stresszes (összehúzódott) vagy kitágult (normális) állapotban. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a kurkumint szedő és aerobik gyakorlatokat végző csoportnak javult az endothel funkciója a kontroll csoporthoz képest. Ami meglepte a kutatókat az, hogy a javulás mértéke a két csoportban azonos volt.

A második vizsgálat során a kurkumin hatását mérték az artériákban kialakuló vérnyomásváltozás hatására (arterial compliance). A legjobb eredményt abban a csoportban mérték, melynek tagjai kurkumint fogyasztottak és aerobik gyakorlatokat végeztek, de javulás mutatkozott a csak kurkumint szedő vagy csak gyakorlatokat végző csoportok tagjainál is (a kontrollcsoporthoz képest, akik sem testmozgást nem végeztek, sem kurkumint nem szedtek).

A 3. tanulmányban a kurkumin hatását vizsgálták az életkorral összefüggő szív balkamra diszfunkció vonatkozásában. A 45 résztvevőt hasonló csoportokba osztották, mint a 2. vizsgálatban és ismét azt találták, hogy a testmozgás plusz kurkumin szedése javította legjobban a szív egészségét.

A kutatók konklúziója szerint a kurkuma rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szív-, és érrendszer állapotára és különösen javasolt azoknak, akik nem képesek fizikai aktivitásra.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!