Egy friss kutatás szerint a lisztéria baktérium bizonyos törzsei szívbetegségeket okozhatnak.

Forrás: Journal of Medical Microbiology

A lisztéria baktérium meglehetősen elterjedt környezetünkben, leginkább a földben és a növényzetben él. Bizonyos törzsei az egészséges emberek beleiben is megtalálhatók. A lisztéria baktériumra jellemző, hogy alacsony hőmérsékleten is képes szaporodni és az alábbi táplálékokban található meg:

- sajt (ha pasztörizálatlan sajtból készült)
- hideg húsételek
- nyers zöldségek
- hal (főleg a nyers halak, pl. sushi)
- saláta
- nem pasztörizált tej

A terhes nők hajlamosabbak a lisztéria baktériumfertőzésre, ami akár vetélési is okozhat náluk.

{$up_uri}listeria.jpgA lisztéria fertőzések (listeriosis) egy jelentős része, kb. 10%-a megtámadhatja a szívet. Ez különösen azoknál fordulhat elő, akiknél már jelentkeztek a szívbetegség tünetei, vagy műbillentyű beültetésen estek át.

A lisztéria fertőzés influenza-szerű tüneteket, telítettséget okozhat, de akár súlyosabb megbetegedésekhez is vezethet, melyek a véren keresztül az egész szervezetet (szepszis) és az idegrendszert érinthetik (agyhártyagyulladás).

Ha lisztéria ezen törzse megtámadja a szívet, akkor akár 35%-os szív eredetű halálozást okozhat, ami nagyon magas szám.

Éppen ezért különösen oda kell figyelni azoknak, akik eleve szív-, és érrendszeri betegségben szenvednek, hogy csak megbízható forrásból származó ételeket fogyasszanak, lehetőleg kerüljék a hideg, nem jól átsütött húsételeket, sajtokat és a zöldségeket is lehetőleg párolva fogyasszák.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!