A magas vérnyomás egy súlyos állapot, mely szívkoszorúér betegséghez, stroke-hoz, veseelégtelenséghez és más súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A felnőtt lakosság kb. fele (azaz minden második ember) szenved magas vérnyomás betegségben, de sok a rejtett, nem diagnosztizált eset, főleg fiatalabb életkorban (ez az arány 70 év felett már 65%, nyolcvan év felett pedig megközelíti a 80%-ot). 

Vérnyomás alatt a szív által folyamatos mozgásban tartott vér artériák (ütőerek) falára kifejtett nyomóerejét értjük az összehúzódást, illetve elernyedést követően. Éppen ezért különböztetjük meg a szisztolés (az első, magasabb szám) és a diasztolés (a második, alacsonyabb szám) értékeket. 

A 120/80 Hgmm esetén tehát a 120 jelzi a szisztolés értéket és a 80 a diasztolést. A Hgmm „higany millimétert” jelent, mely a nyomás egyik mértékegysége.

Ha a vérnyomás kórosan megemelkedik és tartósan magas értéket mutat, károsíthatja a szervezet különböző részeit. 

A magas vérnyomásnak legtöbbször önmagában nincsenek jelei és tünetei, a betegek sokszor évekig nem is tapasztalják, hogy vérnyomás értékeik kórosak. Ez alatt az idő alatt azonban károsodhat a szív, a vérerek, a vesék, az agy, a szem és a szervezet más fontos szervei, szövetei. 

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk vérnyomás értékeinkkel még akkor is, ha egyébként fizikailag jól érezzük magunkat. 

Ha Önnek jelenleg normál értéket mutat a vérnyomása, akkor dolgozzon azon, hogy ez a jövőben is így maradjon! Ha azonban vérnyomása magasabb a megengedettnél, olyan kezelésre van szüksége, mely hosszú távon védelmet nyújt szervezete számára.  

A vérnyomás értékek kategóriái felnőttekben (Hgmm)

A vérnyomás normális esetben sem mutat állandó értékeket, alvás közben pl. alacsonyabb, míg napközben, amikor ébren vagyunk, magasabb. Normálisnak tekinthető a vérnyomás megemelkedése sportolás, fizikai munkavégzés alatt, valamint stressz hatására.    

Egészséges emberben a vérnyomás a nap legnagyobb részében a normális tartományban helyezkedik el, minél többször kúszik azonban a határérték fölé, annál nagyobb a valószínűsége valamilyen szövődmény kialakulásának. 

A prehipertenziós állapot könnyen átcsaphat magas vérnyomás betegségbe, ha nem teszünk megelőző lépéseket. 

Ha Önt magas vérnyomás betegséggel kezelik és vérnyomás értékei a nap túlnyomó részében a normál tartományban tartózkodnak, azt jelenti, hogy vérnyomása megfelelően kontrollált. 

Elképzelhető, hogy vérnyomás értékei nem ugyan abban a kategóriában helyezkednek el. Ebben az esetben mindig a súlyosabb kategóriát kell figyelembe venni.

Pl. egy 160/80 Hgmm-es vérnyomás a II-es stádiumú magas vérnyomás kategóriájába tartozik annak ellenére, hogy a 80 Hgmm-es diasztolés érték „csak” az I-es kategóriában foglal helyet. De ugyan így igaz, hogy a 120/95 Hgmm-es vérnyomás is I-es stádiumú hipertóniának számít (annak ellenére, hogy a 120 Hmm-es érték a prehipertenziós kategóriában van).

Ha Ön cukorbeteg vagy veseelégtelenségben szenved, már 130/80 Hgmm-es vérnyomás értéktől a magas vérnyomás kategóriába tartozik. 

A vérnyomás az életkor előre haladtával nő, azonban egészséges életmóddal ez a negatív tendencia késleltethető vagy megelőzhető. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!