Azt is tudnunk kell, hogy a magas vérnyomás betegség gyakran társul más betegségekkel is. PL a cukorbetegek 60%-a szenved hipertóniában is, és a hipertónia megnöveli a szívizom infarktus és stroke előfordulásának a gyakoriságát. Ezért kerüljük el a magas szénhidrát tartalmú, hizlaló ételeket, italokat. Ez utóbbiak koffein tartalma sem elhanyagolható az esetek egy részében és hipertóniában kerülendő. 

Ezért a jól beállított vérnyomás 45%-kal csökkenti a stroke, 24%-kal pedig a szívizom infarktus halálozását, azonban ezen értékek eléréséhez a gyógyszeres kezelés önmagában nem elegendő.

Elhízott betegnél a testsúly csökkentése vérnyomás csökkenéssel jár, tehát érdemes megfelelő diétával és rendszeres testmozgással erre törekedni.

Nagyon fontos az alkoholfogyasztás csökkentése, ideális esetben az elhagyása. Az alkohol, ellentétben a ma még sokak által vélt tévhittel, nem értágító és a vérnyomást kifejezetten emeli. A nehezen kezelhető magas vérnyomás betegek jelentős hányadában a rendszeres alkoholfogyasztás tetten érhető.

A napi ¾ óra rendszeres séta, kocogás is kiváló természetes vérnyomás csökkentő. A magas vérnyomás betegek túlnyomó többsége igen jól reagál a napi só bevitel csökkentésére. A hazai táplálkozási szokásaink szerint a napi só bevitelünk meghaladja a 17g-ot, pedig a nemzetközi ajánlások ennek harmadát, maximum napi 6g-ot engednek meg. 

Mivel a magas vérnyomás, mint láttuk a kardiovaszkuláris betegségek vonatkozásában önálló rizikó faktornak tekintendő, ezért nagyon fontos, hogy a magas vérnyomás betegek a többi rizikó faktort próbálják meg kiküszöbölni az életükben. Kerüljék a dohányzás minden formáját (még a passzív dohányzást is), telített zsírokban és koleszterinben szegény, növényi rostokban, vitaminokban gazdag, szénhidrátokban szegény ételeket fogyasszanak.

A főzéshez, salátákhoz többszörösen telítetlen olajokat használjanak (olívaolaj, napraforgó, csíraolaj, stb.). Sokszor a már a megfelelő életmódváltás is megfelelő mértékű vérnyomás csökkenéssel járhat, de ha mindezek mellett sem sikerül a célértékek alá csökkenteni a vérnyomás értékeket, akkor gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni eddigi erőfeszítéseinket.

Nagy írónk, Németh László évtizedeken keresztül viaskodott ezzel az akkor még gyógyíthatatlan betegséggel. 1954-ben egyik levelében még úgy remélte „a hipertónia titkát hónapokon belül meg kell oldani”, de 1968-as, utolsó napló bejegyzésében már így írt: „de győzni végül is nem sikerült a betegségen”. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!