Egy friss európai tanulmány szerint magasabb a szív-, és érrendszeri betegségekből eredő halálozás azoknál, akik kevesebb sót fogyasztanak.

Forrás: JAMA (Journal of the American Medical Association)

A löweni egyetem kutatói 8 éven keresztül vizsgálták a résztvevők vizeletének só tartalmát és azt találták, hogy semmilyen kapcsolat nincs a magas só fogyasztás és a magas vérnyomás, illetve a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulása között.

Korábbi rövidebb időintervallumon végzett tanulmányok azt feltételezték, hogy a só bevitel csökkentése táplálkozásunk során csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulását.
A kutatás során összesen 3 681 felnőtt embert vizsgáltak, egyiküknek sem volt szívbetegsége a tanulmány kezdetén. Azoknál, akik táplálkozásuk során több sót fogyasztottak, magasabb volt a vizelet nátrium szintje.

{$up_uri}Szivbetegsegek/salt2.jpgA 8 éves után követés az alábbi eredményeket mutatta a halálozás és a vizelet nátrium tartalmának relációjában:

- 50 haláleset az alacsony nátrium szintű csoportban (vizelet nátrium tartalma)
- 24 haláleset a közepes nátrium szintű csoportban
- 10 haláleset a magas nátrium szintű csoportban

A szív-, és érrendszeri halálozás jóval magasabb volt abban a csoportban, ahol a legalacsonyabb volt a vizelet nátrium szintje.

Az eredmény tehát egyértelműen arra utal, hogy a kevesebb só fogyasztás nem csökkenti a szív-, és érrendszeri eredetű halálozás rizikóját.

A kutatók emellett nem találtak kapcsolatot a magas vérnyomás kialakulása és a magas só fogyasztás között sem.

Persze se szeri se száma az ezzel ellentétes következtetésre jutó cikkeknek, ami csak tudásunk meglehetősen ingatag alapjaira hívja fel a figyelmünket.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!