Hangzik el a mondat a közismert magyar népmesében, amikor az öreg király megkérdi legkisebb lányát, mennyire szereti őt. A király először megharagszik lányára, majd belátja, hogy az emberek valóban nagyon kedvelik a sót. Kérdés, hogy mennyire tesszük ezt jól? A konyhasó magas vérnyomás növelő hatásáról már sokat hallhattunk.

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition

Ausztrál kutatók most azt találták, hogy a sós ételek az elfogyasztásukat követő fél órán belül képesek jelentősen lassítani a vér áramlását a főbb ütőerekben. Ez azért történhet meg, mert az artériák a só káros hatására elveszítik azt a képességüket, hogy megfelelően pumpálják a vért.

Mit tudtunk ez idáig a só káros hatásairól?

- növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát
- azáltal, hogy emeli a vérnyomást
- növeli a vese betegségek kialakulását
- elősegítheti a csontritkulás és a gyomorrák kialakulását

Emellett azonban úgy tűnik, hogy a sónak van még egy káros hatása: elmerevíti az ereket, ezáltal csökken azok rugalmassága, így a vér áramlása is.


{$up_uri}salt6.jpgMindez a jelenség már 4g só elfogyasztása után is jelentkezhet.

Ez erek állapotának ilyen típusú elváltozása a szívbetegségek korai jele lehet.

A javasolt napi só fogyasztás kevesebb, mint 6g, az emberek többsége ennél jóval több sót fogyaszt és sajnos ez igaz a gyermekekre is.

A különböző chipsek, gyorséttermi ételek, péksütemények só tartalma meglehetősen magas. Kutatók szerint a só fogyasztás csökkentésével jelentősen csökkenteni lehetne a stroke-ok és szívinfarktusok előfordulását.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!