Egy finn kutatás során összesen 1031 46 és 65 év közötti résztvevő vérének likopin, alfa és béta karotin, retinol és alfa tokoferol szintjét vizsgálták. 

A paradicsom nagyon sok likopint tartalmaz és különösen érdekes, hogy a főtt paradicsom likopin tartalma magasabb, mint a nyers paradicsomé, s ez igaz a különböző paradicsomos szószokra és mártásokra is. Ennek oka az, hogy a főzés (illetve aprítás) során a likopin a szervezet számára jobban hasznosuló formába kerül. Ha a paradicsomot valamilyen egészséges zsírral, pl. olíva olajjal párosítjuk, bio-hasznosulása tovább nő olajban, zsírban jól oldódik! Egyes kutatások szerint a likopin hatékony lehet a prosztatarákkal szemben. 

A sárgarépa sok alfa és béta-karotint tartalmaz. Már egy korábbi, holland tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök, mint amilyen a sárgarépa is, csökkenthetik a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulását. 

A sárgarépa esetében a nyers a jobb választás, mivel a nyers sárgarépa karotin tartalma magasabb. A kevésbé értékes béta karotin viszont az olajban, zsírban jobban oldódik. Szerencsére a sárgarépa sokáig képes megőrizni frissességét, felvágva, aprítva salátákhoz adhatjuk, kiváló ízt ad nekik.

A sárgarépa lé rendszeres fogyasztása is kiváló dolog, turmixolás során más zöldségeket is hozzáadhatunk a vitaminbombánkhoz. 

Az édesburgonya tápanyagokban szintén nagyon gazdag, nyersen azonban nem ajánlott fogyasztani. Érdemes ezért meghámozni, felkarikázni és megfőzni, az olíva olaj (vagy más egészséges zsírsavak) növeli a benne lévő béta karotin bio-hasznosulását. 

A bevezetőben említett finn kutatás megállapította, hogy a legmagasabb likopin és béta karotin vérszinttel rendelkezőknél jelentősen csökken a szívizom infarktus rizikója. 

Fogyasszunk tehát minél többet ezekből az értékes zöldségekből!   

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!