Legalábbis Koltai Gábor filmjének címe szerint. Ha ezt a sokak által hőn áhított célt el nem is tudjuk elérni, nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy életünk hosszát megnöveljük, minőségét jelentősen javítsuk.

Nézzük meg, kik és mik lehetnek legfőbb szövetségeseink az egészséges időskor elérésében?

1, Olíva olaj, omega 3-6-9 zsírsavak

Az omega zsírsavak jelentősége rendkívül felértékelődött az utóbbi időben, nagyon fontos szerepük van abban, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, és szívünk egészségét. Legfrissebb kutatások szerint az omega zsírsavak komoly szerepet játszanak az Alzheimer kór megelőzésében.

Alzheimer során egy ADDL nevű fehérje támadja meg az agysejteket. Egy olíva olajban található vegyület azonban képes ezt a hatást nagyon jelentősen csökkenteni. Ez a vegyület az olajfalevél kivonatban is megtalálható.

Az olíva olaj és az omega 3-6-9 zsírsavak erős gyulladás csökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, ezáltal védik a sejteket, különösen a szív-, és érrendszert.

Csökkentik a káros LDL-koleszterin szintet és növelik a HDL, azaz a jó koleszterin értékeket.

Az omega 3-6-9 zsírsav kapszulákban található omega 3 több tanulmány szerint is jelentősen csökkenti az infarktus és agyvérzés kialakulásának esélyét, emellett főleg idősekben jelentősen erősíti a szív működését.

A híres Lancetben megjelent japán kutatás adatai szerint az omega 3 zsírsav 30%-kal csökkenti a halálozást infarktuson átesett betegek esetében. Emellett a tanulmány rávilágított arra is, hogy az omega zsírsavak fokozzák a statinok (koleszterin csökkentő gyógyszerek) hatását.

2, Rostok

A diétás rostok szerepe az emésztés tekintetében felbecsülhetetlen. A rostok megtisztítják a beleket és segítik azok megfelelő mozgását. Olyan problémák megoldásában segítenek, mint a székrekedés, az IBS (irritábilis bél szindróma), stb.

A rostok jótékonyan hatnak a szívre, segítik megtartani az ideális koleszterin és vércukor szintet. Emellett védenek a bélrákkal szemben. A vastagbél rák előfordulási valószínűségét 40%-kal csökkenti a megfelelő mennyiségű és minőségű rost bevitel.

3, Zöldségek, gyümölcsök

A leveles zöldségek, a répa félék, a paradicsom, az áfonyák és a dinnye félék segítik megőrizni a szem egészségét. Ezek a zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokat, karotinoidokat és luteint tartalmaznak.

A sötétzöld leveles zöldségek különösen fontosak ebből a szempontból: spenót, brokkoli, kelkáposzta, stb. Ezek a zöldségek luteinben és zeaxanthinben különösen gazdagok, és fontos szerepet játszanak az éles látásban.

A C-vitamin a szürke hályog kialakulását akár 77%-kal csökkentheti. A Science-ben Mark Levin és munkatársai közölték le, hogy nagydózisú C-vitamin adása 50%-kal csökkentette egerekben a hasnyálmirigy, petefészek és agydaganatok súlyát és növekedési rátáját. Nagy dózisban a C-vitamin nem antioxidáns, hanem prooxidáns, ezáltal képes a tumor sejtek pusztítására.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!