Korunk népbetegségének számítanak a különböző szív-, és érrendszeri eredetű megbetegedések. Éppen ezért különösen fontos szerepe van a megelőzésnek. Nézzük meg, mely ételek támogathatják a szív egészséges működését.

1, Mandula

A mandula meglehetősen gazdag koleszterinszint csökkentő szterolokban, de Christopher Gardner, a Stanford Egyetem kutatója szerint jótékony tulajdonságait a benne található egyszeresen telítetlen zsíroknak köszönheti. Ellentétben a telített zsírokkal, ezek a zsírsavak nem blokkolják az LDL koleszterin (rossz koleszterin) lebontását a véráramban.

2, Alma

A Cornell Egyetem kutatói azt találták, hogy naponta egy nagy, piros alma elfogyasztása képes blokkolni az LDL oxidációt, ami akár 8%-os LDL koleszterinszint csökkenést is eredményezhet. Ráadásul az alma vízoldékony rostokat tartalmaz, melyek tisztítják az erek falát. Zabkásába aprítva kiváló szíverősítő ételt kaphatunk.

3, Áfonya

A piros szőlőben lévő resveratrolhoz hasonló antioxidáns vegyület található az áfonyában (pterostilbene). Ez a vegyület arra ösztönzi a májsejteket, hogy lebontsák a zsírsavakat és a koleszterint.

4, Hal

Heti két adag hal (pl. lazac) elfogyasztása akár 20%-kal is csökkentheti a káros LDL-koleszterinszintet. Kutatók szerint megfelelő mennyiségben az omega 3 zsírsavak keresztülrágják magukat a koleszterin molekulákon a véráramban és összezsugorítják azokat.

A fenti eredmények tökéletese illeszkednek a lúgosító életmódba, hiszen dr. Robert Young is szorgalmazza az olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök és jó minőségű olajok fogyasztását.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!