Világszenzációnak számít, ha megjelenik a piacon egy olyan gyógyszer, amely képes jelentősen csökkenteni valamely betegség előfordulási valószínűségét. Képzeljenek el egy olyan szalagcímet az újságok hasábjain, hogy „A csoda gyógyszer 30%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját!”. Erre azonban nem kell tovább várnunk, hiszen létezik olyan természetes étel, amely képes ilyen hatást kifejteni. A csodaszer neve: eper és áfonya.

A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány szerint napi 3 vagy annál több adag eper és/vagy áfonya elfogyasztásával 1/3-dal csökken a szívinfarktus előfordulása nőkben. 

A Harvard School of Public Health és a University of East Anglia kutatói szerint ez a fantasztikus jótékony hatás a gyümölcsökben található élelmi flavonoidoknak köszönhető. Flavonoidok más zöldségekben és gyümölcsökben is előfordulnak (pl. szőlő, padlizsán, kökény, stb.), azonban az eper és az áfonyák speciális flavonoidokat, úgynevezett antocianidineket tartalmaznak. Az antocianidinek segítenek abban, hogy koszorúereink nyitva maradjanak és a felépülő plakkok ne zárják el azokat. Ennek a hatásmechanizmusnak köszönhetik az áfonyák jótékony tulajdonságukat.

A szívinfarktus legfontosabb rizikófaktorai:

-    életkor
-    magas vérnyomás
-    a családban korábban előfordult szívinfarktus
-    genetikai tényezők
-    BMI-index
-    testmozgás mennyisége
-    dohányzás
-    koffeinfogyasztás
-    alkoholfogyasztás

Mint látható ebből a kis listából, a rizikó tényezők többsége megváltoztatható (dohányzás, magas vérnyomás, elhízás, testmozgás, alkohol és koffein fogyasztás). Kezdjük a változtatást most!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!