Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt időszakban a leginkább „felkapott” vitaminná a D3-vitamin vált, de úgy tűnik ennek meg is van az alapja. Tekintsük át, mit is tudunk jelenleg a D3-vitaminról.

A legfontosabb dolog előre leszögezni, hogy D-vitamin és D-vitamin között hatalmas különbség van, a kutatások azt sugallják, hogy a valódi, hatékony D-vitamin a D3-vitamin, míg a legtöbb termékben megtalálható (pl. tej, gabonapehely, stb.) D2-vitamin gyakorlatilag hatástalan. A D3-vitaminra azonban hatalmas szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni.

Az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a D2-vitamin nem csupán hatástalan, hanem szerepe lehet a magas koleszterinszint kialakulásában és a krónikus gyulladások kifejlődésében (ízületekben, csontokban, erekben).

Ha tehát egészség megőrzésről beszélünk, akkor csakis a D3-vitamin jöhet szóba!

Nagyon fontos leszögezni, hogy az a D-vitamin mennyiség, amit ma hivatalosan a napi bevitel 100%-ának tekintenek (400 IU), az éppen arra elég, hogy elkerüljük a D-vitamin hiányt és annak súlyos tüneteit, pl. az angolkórt.

Amikor valaki azt állítja, hogy naponta ennyi D-vitaminra van szüksége az embernek, valószínűleg téved. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az egész testünket napsugárzás éri, akkor percenként 333 IU D-vitamin keletkezik testünkben. Nehezen elhihető, hogy az embernek napi 1-2 percnyi napsugárzásra van szüksége.

Amikor régen az emberek még a szabadban dolgoztak és folyamatosan érte őket a nap sugarai, akkor fél óra alatt 10 000 IU, egy óra alatt 20 000 IU, 8 óra alatt pedig 160 000 IU D-vitamin szintetizálódott szervezetükben. Ez utóbbi érték éppen 400-szor több mint, ami a ma ajánlott napi bevitel.

Az elmúlt évek kutatásai alapján azt feltételezzük, hogy a D3-vitamin hiánya az alábbi problémákat okozhatja szervezetünkben:

- szív-, és érrendszeri problémák
- magas vérnyomás
- csonttörések, deformálódások
- túlsúly kialakulása
- immunrendszer gyengülése
- krónikus gyulladások kialakulása

Ami meggátolhatja a D3-vitamin szintézisét a szervezetben:

- idősebb kor (50 év felett)
- naptejek
- sötétebb bőr
- időjárás
- túlsúly

Egy belga tanulmány szerint már kis mennyiségű D3-vitamin is (napi 500 IU) képes jelentősen csökkenteni a szervezetben kialakult gyulladások mértékét.

A krónikus gyulladások kialakulásának megelőzése, illetve megfékezése céljából érdemes a D3-vitamin készítmények mellé omega zsírsavakat tartalmazó terméket fogyasztani. Az omega zsírsavak gyulladás csökkentő tulajdonságairól több tanulmány is beszámol. Kiváló forrásai a tengeri halak, amiből hazánkban a fogyasztás mennyisége minimális.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!