Egyre több tudományos kutatás eredménye mutatja azt, hogy a D-vitamin megfelelő szintje a szervezetben hosszú távú, kedvező hatást biztosíthat.

Ahhoz, hogy szervezetünk számára biztosítani tudjuk az ideális D-vitamin bevitelt, naponta 2 alkalommal kell valamilyen zsíros halat fogyasztanunk, pl. lazacot vagy makrélát. Minden egyes nap, a nyári hónapokat kivéve, hiszen akkor a napsütés hatására bőven elegendő D-vitamin képződik szervezetünkben. 
 
Egy-két évtizeddel ezelőtt az orvosok már jól tudták, hogy a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez szükségünk van D-vitaminra. Azonban akkor még senki nem gondolta, hogy a D-vitamin ilyen sokrétű hatással bír az emberi szervezetben. 
 
D-vitamin hiányban szenvedek?
 
A D-vitamin szintjét a szervezetben vérteszt segítségével tudjuk a legpontosabban megállapítani. Azonban nézzük meg, hogy milyen állapotok és betegségek utalhatnak a D-vitamin hiányára?
 
1, Influenza
 
A Cambridge Journal lapban publikált tanulmány szerint a D-vitamin hiánya növeli a légzőszervi fertőzések gyakoriságát gyerekeknél.
 
2, Izomgyengeségmfd3.jpg
 
Michael F. Holick kutató szerint az izomgyengeséget az esetek többségében a D-vitamin hiánya okozza. 
 
3, Pikkelysömör
 
A UK PubMed central kutatásai szerint a D-vitamin kedvező hatású lehet a pikkelysömör kezelése során.
 
4, Krónikus vesebetegség
 
A krónikus vesebetegek nem képesek előállítani a D3 vitamint, a D-vitamin aktív formáját (mivel a vesék nem képesek hidrolizálni azt), így nekik különösen fontos, hogy az 1,25-dihidroxy kolekalciferolt szedjék. 
 
5, Cukorbetegség
 
A Lancet-ben megjelent finn kutatás 10 366 gyermek bevonásával és után követésével készült, az eredmények azt mutatták, hogy a napi 2000 IU D3 vitamin szedése 80%-kal csökkentette az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. 
 
6, Asztma
 
Egy japán kutatás szerint napi 1200 IU D3 vitamin rendszeres fogyasztása szignifikánsan csökkenti az asztmás rohamok kialakulását iskolás gyerekeknél.
 
7, Gingivitis
 
Azok, akik ebben a krónikus íny betegségben szenvednek, növeljék a D-vitamin napi bevitelét, hiszen ennek hatására csökkenhet a szájban a baktériumok száma, mivel a D-vitamin hatására olyan vegyületek szabadulnak fel a szervezetben, amik pusztítják a szájban lévő kórokozókat. 
 
8, Szív-, és érrendszeri betegségek
 
Kapcsolat van a pangásos szívelégtelenség és a D-vitamin szintje között. A Harvard University kutatói azt találták, hogy a D-vitamin alacsony szintje 67%-kal növeli a magas vérnyomás kialakulását. 
 
9, Skizofrénia és depresszió
 
Ezek az idegrendszeri zavarok kapcsolatban állnak a D-vitamin hiányával. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a terhes nők és a kisgyerekek is minden nap megkapják a szervezetük számára szükséges mennyiségű D-vitamint. 
 
10, Rák
 
A Georgetown University Medical Center kutatói (Washington DC) kapcsolatot találtak a magasabb D-vitamin bevitel és a mellrák alacsonyabb kockázata között. Ösztrogén-szenzitív mellrákok esetén különösen fontos a D-vitamin rendszeres fogyasztása. 
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!