A D-vitamin nem csak az erős csontok miatt fontos, hanem kiemelkedő szerepet játszik a szervezet védelmi rendszerének erősítésében olyan fertőzések ellen, mint például a tuberkulózis.

A TBC évente kb. 1,8 millió halálesetet okoz világszerte, különösen azoknál, akiknél csökken az immunrendszer működése (például az AIDS-eseknél) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Érdekes, hogy a sötét bőrű emberek hajlamosabbak a TBC-re, és világszerte Afrikában a legmagasabb a fertőzöttek aránya. Kutatók szerint ez azért lehetséges, mert a sötét bőrben több melanin termelődik, amely védi a testet az ultraibolya sugárzástól, viszont ezáltal csökken a D-vitamin termelődés is.TBC

A D-vitamin nem csupán egy vitamin, inkább egy természetes hormon, amely elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez, több kutatás szerint védelmet nyújt bizonyos rák-, és autoimmun betegségekkel szemben, valamint segít a szervezetnek a fertőzések elleni harcban.

Egy tanulmány során, melyben kutatók megfigyelték hogyan gátolja a szervezet az M. tuberkulózis kórokozók elszaporodását (ez az a baktérium, ami a tuberkulózist okozza), rájöttek arra, hogy a T-sejtek (fehérvérsejtek) játszanak központi szerepet az immunrendszer védekezési mechanizmusában, mert kibocsátanak egy interferon nevű fehérjét, amely elindítja a kommunikációt a sejtek között és arra készteti a fertőzött sejteket, hogy támadják meg a „betolakodó” tuberkulózis baktériumokat.

Ahhoz viszont, hogy ez aktiválódjon a szervezetben, megfelelő mennyiségű D-vitamin szükséges.

Kutatók kimutatták, hogy 85%-kal csökken a tuberkulózis baktériumok száma azoknál a betegeknél, akiknél elegendő mennyiségű D-vitamin van jelen a szervezetben.

Régen azért építették a szanatóriumokat napos helyekre, mert megfigyelték, hogy a napsütés hatására a TBC-s betegek állapota javult, azonban évszázadokon keresztül nem tudták, hogy ez miért is van így.

Kutatók szerint a következő lépés az, hogy megvizsgálják, a D-vitamin vajon képes-e más fertőzések ellen is hatásos védelmet nyújtani, vagy csak a tuberkulózis kezelésében hatásos? Korábbi kutatások ugyanis azt mutatták, hogy a D-vitamin kulcs szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!