Ez a nélkülözhetetlen elem testünkben úgy oszlik meg, hogy 99%-a a csontokban található. A szérum kalcium szintje 2,12 mmol/l. Ha ennél alacsonyabb, akkor hypokalcémiáról, ha pedig 2,6mmol/l felett van, akkor hyperkalcémiáról van szó. 

A hypokalcémia leggyakoribb oka a mellékpajzsmirigyek elégtelen működése, melyet okozhat a pajzsmirigy jódizotópos kezelése, esetleg pajzsmirigy műtét szövődményeként (a négy mellékpajzsmirigyből véletlenül többet eltávolítanak), de néha ismeretlen ok miatt is elpusztulhatnak a mellékpajzsmirigyek.

A második leggyakoribb ok a krónikus veseelégtelenség, míg a harmadik leggyakoribb ok a D3 vitamin hiánya.
 
Az alacsony kalcium szint gyakran alacsony magnézium szinttel és emelkedett foszfát szinttel is jár.

Leggyakoribb tünete a tetánia (izomgörcsök), az ekcéma, a szemlencse homály kialakulása, szorongás, pszichés zavarok. Ilyen esetekben napi 1-2 kalcium karbonáttal pótolhatjuk a kalciumot, de ez önmagában szinte soha nem elég, D-vitamin pótlás is kell. A magnézium pótlásról sem szabad megfeledkezni.

Akinek a szérum kalcium szintje normális, annak nem kell külön kalciumot szednie, mert ezzel a (Nursing Health Study eredményei szerint) 20%-kal nő a vesekövek (kalcium oxalát kövek) gyakorisága, illetve idős nőkben, akik a csontritkulás miatt szedtek plusz kalciumot, a szívinfarktus gyakorisága megduplázódott (Bolland, BMJ, 2008. feb. 2336). Majd 2010-ben ugyan ez a munkacsoport, ugyan ebben a folyóiratban számolt be arról, hogy a stroke kockázatát 20%-kal, az össz halálozást pedig 9%-kal emeli meg a kalciumpótlás, miközben a csonttörések kockázatát a legkisebb mértékben sem csökkentette. 

Ezért normális kalcium szint mellett a kalciumpótlás teljesen indokolatlan és káros!

Ha a szérum kalcium szintje meghaladja a 2,6mmol/l értéket, akkor hyperkalcémiáról beszélünk. A leggyakoribb okok: a mellékpajzsmirigyek túlműködése (adenomája), csontot érintő rákbetegségek áttétei, D és A vitamin túladagolás, Cushing-kór.

Jellemző, hogy a betegek sok folyadékot isznak,  ezért gyakran kell vizelniük, étvágytalanság, hányinger, zavartság, vesekövesség, csontfájdalmak. A hyperkalcémia súlyos, ha a szérum szint meghaladja a 3,5mmol/l szintet, amit mindig aktívan kezelni kell.
 
Hangsúlyozom még egyszer: normális esetben napi 200 mg kalcium bevitele bőségesen elegendő. A D vitamin hiányt nem kalciumpótlással kell kezelni! Önmagában a kalcium a csontritkulást nem védi ki és a törések számát sem képes csökkenteni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!