Ha egy gyermek nem alszik eleget, akkor jelentősen megnő az esélye arra, hogy túlsúlyossá váljon, derül ki a BMJ (British Medical Journal) szaklapban megjelent tanulmány szerint. Természetesen több rizikófaktor is szerepet játszik a gyermekkori elhízás kialakulásában, azonban az alvás hiány egy meghatározó tényező ezek közül.

Korábbi tanulmányok is már találtak kapcsolatot a kevés alvás és a gyermekek emelkedett BMI-indexe között. Az új-zélandi kutatók 244 gyermek adatait gyűjtötték össze annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban köze van-e az alváshiánynak az elhízáshoz. Az eredmények azt mutatták, hogy ez a kapcsolat valóban létezik.

A 3 és 7 év közötti gyermekek naponta átlagosan 11 órát aludtak. Azok a gyerekek, akik a legkevesebbet aludtak, jóval nagyobb eséllyel váltak túlsúlyossá 7 éves korukra, mint társaik. Minden extra 1 óra éjszakai alvás átlagosan 0,49 csökkenést mutatott a gyerekek várható BMI értékében.

A megfelelő mennyiségű alvás akár 61%-kal csökkentheti a gyermekkori elhízás kialakulásának valószínűségét.

{$up_uri}Gyermekvitamin/sleepingchild.jpgA kutatók szerint az alváshiány és az elhízás kapcsolatának egyik fő oka az lehet, hogy azok a gyermekek, akik kevesebbet alszanak, kevesebb energiával rendelkeznek, így alacsonyabb fizikai aktivitást produkálnak napközben.

Nagyon fontos tehát, hogy a gyermekek megfelelően táplálkozzanak, sokat mozogjanak és sokat aludjanak. Mindezért pedig elsősorban a szülők felelősek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!