Sajnos ritkán, de elő fordul, hogy már úgy születik meg a gyermek, hogy a pajzsmirigye nem, vagy csak nagyon csökevényesen fejlődött ki. Ezek a kisgyermekek élethossziglan tartó pajzsmirigy hormonpótlásra szorulnak.

Ezzel az állapotuk szépen rendben tartható, de egy igen kellemetlen probléma sok gondot okozhat a szülőknek és a gyermeknek egyaránt. Ez pedig az, hogy rendszerint ilyen betegekben a karotin lebontásáért felelős karotináz enzim nem funkcionál, ezért a gyermek bőre egyre sárgább lesz.

Ilyenkor persze felvilágosítjuk a szülőket arról, hogy a gyermeknek kerülni kell a magas karotin tartalmú ételeket (sárgarépa, tök, narancs, stb.), de mégis, sokszor azt tapasztaljuk, hogy az eredmény nem megfelelő.

Hol van hát a hiba? 

Ilyenkor mindig a tehéntej fogyasztása az ok. A tehéntej karotin tartalma igen magas. Ezt jól láthatjuk abból is, hogy a valódi tehéntejből készült vaj az sárga a benne levő karotintól (rosszabb esetben a silány minőségű vajat élelmiszer színezékkel sárgítják, de ez most egy másik téma).

A karotinokból az említett enzim segítségével A-vitamin keletkezne, de nem keletkezik, így a bőrben felhalmozódva, annak sárgás színét okozzák. A kecske teje azonban más. A kecsketej karotint még nyomokban is alig tartalmaz, ezzel szemben négyszer annyi A-vitamin  van benne, mint a tehéntejben. 

Ezért, ha az ilyen gyermekeknek 2-3 éves kórtól a tehéntej helyett kecsketejet adnak (tehéntej csecsemőnek és két év alatti gyermeknek nem való!), akkor a megfelelő karotin szegény diéta mellett a bőrük nem fog besárgulni. Ez a sárgaság nem maradandó, ha lecsökken a karotin bevitel, a bőr fokozatosan visszanyeri a normális színét, ha még ideje korán észrevesszük a problémát. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!