A kukorica őshazája Amerika. 1556-ban a nagy botanikus, Carl Linné nevezte el  Zea Mays-nak. A „Zea” a nemzetség neve, magyarul annyit jelent: az élet alapja, míg a „Mays” a faj neve, ami magyarul  annyit jelent: a mi anyánk.

A kukorica a harmadik legfontosabb gabonaféleség a Földön.

A pázsitfű félék családjába tartozik, egyszikű, kétlaki növény. Múltja több mint tízezer évre tekint vissza. A vad kukorica mára már teljesen kipusztult a Földről, csak nemesített változatai vannak.
 
A kukorica ma már magától nem tudna szaporodni, hiszen magjait nem tudja elhullatni, tehát ahhoz, hogy létezhessen, az ember közreműködése nélkülözhetetlen.

A maják, a toltkok, az olmékok, az aztékok kultúrája a kukoricára épült, csakúgy, mint ahogy Ázsiában a távol-keleti kultúrák a rizsre.

Sőt, az USA sem jöhetett volna létre nélküle. Tudjuk, a jóval később  betelepített búza az USA mai területén ökológiai katasztrófát okozott, melyből regény is született (Steinbeck: Az édentől keletre).

A kukorica kalória tartalma nem magas. Tíz dkg mindössze 90 kalóriát tartalmaz. A szemek 75%-a víz, kb. 5-6 g fehérjét,  4g olajat és 15g szénhidrátot tartalmaz.

Magas a béta karotin tartalma (ettől sárga), illetve a lila fajtáknak az antocianidin tartalma (ettől lila).
Nátriumban szegény, káliumban gazdag/ (5mg nátrium és 300mg kálium), magnéziumban dús, kb. 120mg. A nyomelemek közül fellelhető benne a réz, a vas, a cink és a mangán is.

C és E-vitamint csak minimális mennyiségben tartalmaz, és a B vitaminok sem jól hasznosuló formában találhatók meg benne.

Ha csak kukoricán él valaki, akkor a B vitaminok, főleg a B3 vitamin hiánya miatt hiánybetegség alakulhat ki, amit pellagrának nevezünk. A betegséget 1735-ben Gaspar Casal írta le. A bőrön, főleg a Napnak kitett területeken, a szaruréteg megvastagszik (pellagra=durva bőr) és sötétebbre színeződik. Asztúriai leprának hívták abban az időben. Ezzel párhuzamosan levertség, álmatlanság, a finomabb agyi funkciók (gondolkodás) károsodása figyelhető meg. Társulhat hozzá szívelégtelenség, hasmenés. Kb. 5-6 éven belül a beteg, ha nem kap megfelelő mennyiségű B3 vitamint, akkor a betegségbe belehalhat. B3 vitamin adásával a betegség könnyen gyógyítható, de erre csak 1926-ben jött rá dr. Goldberger, aki a kísérleteit rabokon végezte. Kísérleteit 1915-ben kezdte az USA-ban, kongresszusi felhatalmazás birtokában. Bizony, Mengele doktornak is voltak elődei. (azért annyit a védelmében meg kell jegyezni, hogy nem hagyta meghalni a kísérleti alanyokat, csak majdnem).

Ha csak kukoricán él valaki, akkor a betegség könnyen kialakulhat, hiszen nem csak az elégtelen B vitamin bevitel, hanem a triptofán (esszenciális aminosav) hiánya is közrejátszik a tünetek kialakulásában. A kukorica  triptofánt is alig tartalmaz.

Nem tartalmaz azonban glutént, még nyomokban sem, és annyi minden más élelem gazdag B vitaminokban, hogy bízvást mondhatjuk, a kukorica nagyon egészséges, kiváló élelmiszer akkor, ha nem csak és kizárólag ezen élünk. Az egyoldalúság semmiben nem jó!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!