Ugyan már, gondolják sokan: nem mindegy? A C-vitamin mesterséges szintézise már legalább ötven éve megoldott, minek nekünk a drágább természetes kivonat?

Néhány érdekességre azért felhívnám a figyelmet.

1. A magas, természetes C-vitamin tartalmú növények a c-vitaminon felül még számtalan természetes, a szervezetünk számára hasznos anyagot is tartalmaznak. Ilyenek pl. a polifenolok, bioflavonoidok, antocyanidinek, pektinek, gyümölcssavak, gyümölcscukrok, amik komoly szinergizmust (együttes hatásnövekedést) eredményeznek.

2. A boltban kapható citromsav tablettát (citrompótló) ma iparilag úgy állítják elő, hogy a fekete kannapenészhez cukrot adnak, és a gomba a cukorból citromsavat készít. Persze ennek a készítménynek a citrus flavonoid tartalma nulla, némi fekete kannapenész kivonatot azonban biztosan tartalmaz.

Lehet tehát választani egy szép, egészséges citrom, narancs, vörös áfonya, stb. és a fekete kannapenész által előállított citromsav között. Ennek a fekete kannapenésznek közeli rokona a szürke kannapenész (aspergillus fumogatus), ami a takarmánynövényeken szeret elszaporodni és az ember tüdejét is előszeretettel megtámadja. Ha nem észlelik és kezelik idejében ezt a nagyon súlyos betegséget, akkor a beteg halálát is okozhatja.

Az ilyen példák szinte a végtelenségig sorolhatók, ezzel tovább senkit nem untatnék, csak megismételném, a természetes gyümölcsökben a C-vitamin egy komplex biológiai rendszerbe van beágyazva, így ezek fogyasztásakor ezek együttes, jótékony hatását élvezhetjük (polifenolok és bioflavonoidok több ezren vannak), ami ezerszer hatékonyabb, mintha csak egy komponenst kiragadunk közülük. Nyilván, a sokféle gyümölcsökből, kíméletes technikával összerakott készítmények biztosan drágábbak, mint szintetikus társaik, de a hatásuk is sokkal hasznosabb.

MegaFood

{$up_uri}complc.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!