A B komplex készítményeket leggyakrabban a B vitamin hiány kezelésére használják. Ez általában azoknál alakul ki, akik nem visznek be megfelelő mennyiségű B vitamint szervezetükbe, vagy nem képesek felszívni a vitaminokat, de B vitamin hiányt okozhat az emelkedett anyagcsere is, pl. pajzsmirigy túlműködés esetén.

Biotin és pantoténsav hiány ritkán alakul ki, mivel ezek a vitaminok széles körben megtalálhatók a táplálékokban. De akinél valamely vitamin hiánya tapasztalható, nagy valószínűséggel más vitaminokból is hiányt szenved.

Az egyes B vitaminok hiánya különböző tüneteket produkálhat. Általánosságban a B vitamin hiány tünetei a következők:

- fáradtság
- neurológiai problémák
- gyengeség
- memóriazavar
- idegesség
- koordinációs zavarok
- gyakori fertőzések
- alvási nehézség
- rossz étvágy
- hányinger

A piridoxin (B6) alacsony szintjének korai előjele lehet a depresszió, míg a B12 hiánya megaloblasztos anémiához vezethet. A pellagra ( a niacin, azaz a B3 vitamin hiány okozta betegség. A pellagra jellemző tünetei: dermatitis, hasmenés, központi idegrendszeri zavarok. Szerencsére ez ma már nagyon ritkán fordul elő, főleg alkoholistáknál és alultáplált embereknél figyelhető meg manapság.

Tiamin, azaz B1 vitamin hiány szintén alultáplált embereknél és alkoholistáknál jellemző, de igen ritka.

A B vitamin hiányát tehát az alkoholizmus, a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás és bizonyos felszívódási problémák jelentősen elősegíthetik.

Állapotok, melyek nagyobb mennyiségű B-vitamin bevitelt igényelnek:

- terhesség
- szoptatás
- stressz
- sérülés
- sebészeti beavatkozás

B-vitamint a legtöbb esetben B komplex formájában érdemes fogyasztani. A MegaFood Balanced B Complex készítménye egy teljesen természetes, rendkívül magas minőségű B komplex készítmény, mely egy tablettában tartalmazza a szükséges napi B-vitamin mennyiséget.

MegaFood természetes B-vitamin Komplex

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!