A „B-vitamin komplex” kifejezés 12 vízoldékony vegyületre utal. Ezek közül 8 vitamin, amit szervezetünk nem tud előállítani, így táplálkozásunk során kell szervezetünkbe juttatni, míg a maradék 4-et testünk képes szintetizálni.

Mivel a B-vitaminok vízoldékony vitaminok, ezért könnyen kiürülnek szervezetünkből, így napi rendszerességgel pótolnunk őket.

A nyolc B-vitamin a:

- tiamin (B1 vitamin)
- niacin (B3 vitamin)
- pantoténsav (B5 vitamin)
- piridoxin (B6 vitamin)
- biotin (B7 vitamin)
- folsav (B9 vitamin)
- kobalamin (B12 vitamin) - kémiai szempontból igen heterogén csoportot képez.

Biotint nem minden B-vitamin komplex készítmény tartalmaz.

A négy számozatlan B komplexet a szervezet is elő tudja állítani. Ezek a:

- kolin
- inozitol
- PABA
- liponsav

A B-vitaminoknak számos fontos funkciójuk van az emberi szervezetben, pl. a myelin megfelelő működésének fenntartása. A myelin borítja az idegsejteket, kóros működése pedig komoly neurológiai problémákat okozhat (polineuropathia, ami a cukorbetegség, valamint a B12 hiány egyik komoly és nehezen kezelhető szövődménye). A B komplexek ezen kórképek kezelésében nélkülözhetetlenek.

A B-vitaminoknak emellett fontos szerepük van az elfogyasztott táplálék energiává alakításában.

A folsav, a B6 vitamin és a B12 vitamin együttesen biztosítják a homocisztein alacsony szintjét. Ez azért nagyon fontos, mert a magas homocisztein szint kapcsolatban áll bizonyos szívbetegségek kialakulásával (pl. az alkohol okozta cardiomyopathia – szívizom elfajulás - egyik fő oka lehet, az alkohol direkt toxikus hatása mellett).

Általános roboráló, étvágyjavító hatása közismert, főleg súlyos, krónikus betegségek után.

Emellett a B vitaminok szerepe meghatározó egyes születési rendellenességek megelőzésében, a vörösvértestek megfelelő működésében: van egy bizonyos anémia forma, amit krónikus alkohol fogyasztóknál lehet kimutatni és csak B vitamin komplex készítménnyel lehet megszüntetni. Ez nem azonos a B12 vitamin hiánya miatt kialakult anémia perniciosával (vészes vérszegénység).

Az immunrendszer egészséges működésében, a megfelelő sejtnövekedésben, hormontermelésben és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhatnak. A B vitamin elengedhetetlen a bőr, köröm és haj egészséges állapotához. Szénhidrát gazdag táplálkozás mellett a szervezet B vitamin szükséglete jelentős mértékben megnő.

A mai szénhidrátokban dús táplálkozás mellett a B vitaminok hiánya egyáltalán nem számít ritkaságnak. Sok, manapság divatos fogyókúra program is B vitaminokban rendkívül szegényes. A komoly fizikai terhelés (pl. versenysport) is a B vitaminok fokozott bevitelét igényli.

MegaFood természetes B-vitamin Komplex

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!