Az amerikai Neurology folyóiratban kutatók rávilágítottak arra, hogy azok az idősebb emberek, akiknek a vérükben alacsonyabb a B12 vitamin szintje, nagyobb valószínűséggel veszítenek agysejtjeikből és lesznek gondolkodási nehézségeik.
Jelentős természetes B12 vitaminforrások: halak, húsok, máj, tej,tojás,baromfi.
A vizsgálatban 121, 65 évnél idősebb, Chicago déli részén élő ember vett részt. Vérükben megmérték a B12 vitamin szintjét, és a B12-höz kapcsolódó anyagcseretermékeket, amelyek kimutathatják a B12 vitamin hiányát. Ezen felül a résztvevőkön kognitív és memóriateszteket végeztek.
Négy és fél évvel később MRI-vel megmérték a résztvevők teljes agytérfogatát, agykárosodás jelei után kutatva. A B12 vitamin hiánya együtt járt azzal, hogy a részvevők kevesebb pontot érnek el a kognitív teszteken, valamint kisebb a teljes agytérfogatuk.
A kutatók szerint azonban még korai lenne azt mondani, hogy a magasabb B12 vitamin szint diétával és táplálék kiegészítőkkel képes lehet megelőzni az agyzsugorodást, mindenesetre további kutatásokra és eredményekre van szükség.