A szervezet a B6 vitamint katalizátorként használja olyan kémiai reakciók során, melyek az aminosavakat érintik. Mivel sok étel tartalmaz B6 vitamin, a B6 vitamin hiány meglehetősen ritka.

A B6 vitamin vízoldékony vitamin, az ajánlott napi mennyiség férfiaknak 2 mg, nőknek 1,6 mg. A B6 vitamin az ételekben általában piridoxál-foszfát formájában van jelen. Ebben a formájában azonban a szervezet nem képes felszívni, ezért az emésztés során a foszfát csoport leszakad. Miután a szervezet felszívta a piridoxált, újra aktív formává alakítja (piridoxál-foszfát).

A legtöbb B6 vitamint a pulyka, a hal, a máj és a tojás tartalmazza, kilogrammonként 3-4 mg-ot. A növényi alapú táplálékok ennek kb. a felét tartalmazzák. A hosszabb főzés, a tárolás és a fény hatására a B6 vitamin elbomlik.

A piridoxil egy meglehetősen stabil vegyület, ezért az étrend-kiegészítők is általában ebben a formában tartalmazzák. A gyümölcsök kilogrammonként kb. 0,2-0,6 mg B6 vitamint tartalmaznak.

A szervezet a B6 vitamin és más enzimek segítségével bonyolítja az aminosavak és fehérjék anyagcseréjét. Ezek az enzimek az ún. aminotranszferázok.

A B6 vitamin alakít át bizonyos aminosavakat (glutaminsav, glicerin, aszparaginsav) energiává és szintetizál más aminosavakat.

A B6 vitamin hiánya a szervezet működésének több szegmensét is érinti, azonban B6 vitamin készítmény fogyasztásával ez gyorsan helyreállítható. Alkoholt bőséggel fogyasztóknál a B6 vitamin szükséglet jelentős mértékben megnő, náluk a napi szükséglet többszörösen haladhatja meg a normális értéket. Ez már étkezéssel nehezen biztosítható.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!