A University of Copenhagen kutatói megállapították, hogy a terhes nők C-vitamin hiánya jelentős mértékben befolyásolhatja a magzat fejlődését olyan mértékben, amit az újszülött C-vitamin szupplementációjával már nem lehetséges korrigálni.

A kutatók szerint még kismértékű C-vitamin hiány is károsíthatja a magzat hippokampuszának normális fejlődését. A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy az anya szervezete minden esetben képes eljuttatni az újszülött szervezetébe a nélkülözhetetlen tápanyagokat, azonban mostanra világossá vált, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén (C-vitamin hiány) ez a mechanizmus nem működik megfelelően.

A C-vitamin természetesen nem csak a magzat fejlődéséhez szükséges, hanem a felnőtt szervezet számára is nélkülözhetetlen (kötőszövet felépülés, immunrendszer megfelelő működése, stb.). 

Hogyan biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű C-vitamint?

A C-vitamint, mely egy vízoldékony vitamin (így nem raktározódik el a szervezetben) nem csak a citrusfélékben, hanem más gyümölcsökben és zöldségekben is nagy mennyiségben megtalálható. 

100g pirospaprika 242mg C-vitamint, míg pl. a guava 377mg C-vitamint tartalmaz. Emellett nagy mennyiségben megtalálható a sötét zöld leveles zöldségekben, áfonyákban, papayában, brokkoliban és kelbimbóban is. 

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás jelentősen kimeríti a szervezet C-vitamin raktárait, mivel vízoldékony vitaminról révén szó, komolyabb mennyiséget a szervezetünk nem is tud raktározni belőle. 

A mellékvesékben van számottevő C-vitamin mennyiség, de annak a szerepe nélkülözhetetlen az intenzív hormonképződés miatt. A múlt század negyvenes éveiben felröppent az a hipotézis, hogy az emberek egy egészen kis százaléka képes a C-vitamin szintézisre. Ezt arra alapozták, hogy a régi tengeri utakon nem minden matróz betegedett meg skorbutban, noha igazoltan ugyan azt a garantáltan C-vitamin mentes ételt ették hosszú hónapokon át. Az eltelt évek alatt azonban ezt a feltevést nem erősítették meg a kutatások, így ma a hivatalos álláspont az, hogy az ember nem képes a C-vitamin szintézisre, ezért állandó C-vitamin pótlásra szorulunk egész életünkön át. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!