Linus Pauling-ot 1994-ben bekövetkezett haláláig sokan kuruzslónak tartották, mivel Pauling úgy gondolta, hogy a C-vitamin több betegség gyógyítására is alkalmas, többek között a közönséges nátha vagy megfázás tüneteit is enyhítheti és gyorsíthatja lefolyását. Paulin egyébként napi 18g C-vitamint szedett és 93 éves korában hunyt el. 

A University of Helsinki kutatói 31 korábbi tanulmányt vizsgáltak összesen 9745 megfázásos esettel és egyértelműen megállapították, hogy a C-vitamin gyorsítja a nátha lefolyását, különösen azoknál, akiket nehéz, rövid-távú fizikai stressz ért. Az ő esetükben a C-vitamin akár a felére is csökkenheti a betegség idejét (maratoni futók, sí táborban résztvevő gyerekek, katonák téli edzés alatt).

Ráadásul a C-vitamin rendszeres szedésének nincsenek káros mellékhatásai. 

A C-vitamin hiány legfontosabb jelei:

-    alacsony energiaszint, depresszió
-    vérző íny, fogvesztés, fogínygyulladás
-    gyors hangulatváltozás
-    könnyen kialakuló sebek, lassú gyógyulás
-    krónikus végtag vagy ízületi fájdalom
-    vérszegénység

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az anya C-vitamin hiánya veszélyeztetheti a születendő gyermek egészségét, negatívan befolyásolhatja a magzat agyának fejlődését.

Régóta tudjuk, hogy a C-vitamin fontos szerepet tölt be a szív-, és érrendszer megfelelő működésében, csökkenti az erek károsodását és a szívinfarktus, valamint stroke kialakulásának esélyét. Mivel a sejtek oxidációs és redukciós folyamataiban máig pontosan nem tisztázott, de nagyon fontos szereppel bír, így érthető a vitamin sokféle jótékony hatása.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!