A c vitamin az egyik legfontosabb tápanyaga az emberi szervezetnek. A c vitamint olyan betegségek gyógyításában gondolják hatásosnak, mint a rák, a cukorbetegség, vagy éppen a közönséges megfázás. A legtöbb állat saját maga képes előállítani a szervezete számára szükséges c vitamint, de az ember erre nem képes. A c vitaminnak fontos szerepe van a kollagén képződésben, ami a csontokban, ínszalagokban, vérerekben és ínakban található. De fontos a neurotranszmitter képző szerepe is, ami a hangulatra és agyi funkciókra van hatással.

A c vitamin emellett csökkentheti a koleszterinszintet és az epekövek nagyságát, a karnitin szintézise révén pedig segít a zsír energiává alakításában. Mégis a c vitamint leginkább, mint antioxidáns vegyületet alkalmazzák. Az antioxidánsok legfontosabb szerepe a szervezetre káros szabad gyökök közömbösítése.

A c vitaminnal a kétszeres Nobel-díjas tudós, Linus Pauling foglalkozott sokat, aki a napi szükséges bevitelt felnőtteknek 10-12 grammban állapította meg. Ma a javasolt napi bevitel ennek töredéke, 80 mg. A krónikus betegségek megelőzése céljából azonban ennél nagyobb dózis fogyasztása javasolt. Mivel a c vitamin nem raktározódik el a szervezetben, a legjobb a napi szükséges mennyiséget több részletben bevinni.

C-vitamin vs. cukorbetegség

Az angliai Addenbrooke Hospital kutatói vizsgálatuk során azt figyelték meg, hogy a legmagasabb c vitamin szinttel rendelkező alanyok esetében 22%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegség előfordulása, mint a legalacsonyabb c vitamin szinttel rendelkezők esetében.

C-vitamin vs. rák

A c vitamin rákbetegség megelőző tulajdonságát elsősorban injekció formájában tudták bizonyítani. A c vitamin injekció 53%-kal csökkentette az agy-, hasnyálmirigy-, és petefészekrák növekedését.

C-vitamin vs. szívbetegség

Egy tanulmány szerint a c vitamin rendszeres fogyasztása (már napi 50 mg) akár 42%-kal csökkentheti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét férfiakban. Nőkben ez a szám csak 25% volt.

C-vitamin vs. stroke

Egy japán kutatás szerint azok, akik hetente legalább 6-7 alkalommal fogyasztottak zöldséget, gyümölcsöt, 54%-kal kisebb valószínűséggel kaptak stroke-ot, mint azok, akik hetente 0-2 alkalommal tették ezt. Egy tízéves, 20 000 fő bevonásával készített tanulmány is 42%-os csökkenést mutatott ki a zöldség és gyümölcs fogyasztók javára. Ezt az eredményt részben a c vitaminnak tulajdonították.

Legjobb c vitamin források (100g c vitamin tartalma):

- petrezselyem – 172mg
- fekete ribizli – 136mg
- paprika – 128mg
- torma – 120mg
- brokkoli – 113mg
- kelbimbó – 100mg
- karfiol – 78mg
- eper – 60mg
- spenót – 51mg
- narancs – 50mg

A friss gyümölcsök és zöldségek c vitamin tartalma magas, de a tárolás, főzés, sütés, stb. révén jelentősen csökken a vitamin tartalom. A friss krumpli c vitamin tartalma pl. magas, de a téli tárolás hatására 80%-át elveszíti.

http://vitamin.drtihanyi.hu/uploads/complc.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!